Προβλεπόμενη αύξηση της ηλιακής ενέργειας άνω του 42,1% στην Ευρώπη εντός του 2019

Προβλεπόμενη αύξηση της ηλιακής ενέργειας άνω του 42,1% στην Ευρώπη εντός του 2019

Σημαντική αύξηση της δημοτικότητας της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Η χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη προβλέπεται να φτάσει τις 13,5 GW (42,1%) έως το τέλος του 2019 με την Ευρώπη να διαμορφώνει το 12% της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών μονάδων,σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Όπως αναφέρει το PV Europe, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναγεννήθηκαν το 2018, με τις αιτίες να εντοπίζονται σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Μάλιστα η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ το 2018 υπαγόρευε στα 28 κράτη μέλη την προμήθεια του 20% της ενέργειάς του από τις ανανεώσιμες ως το 2020.
αΣτη συνέχεια το ποσοστό της δέσμευσης αυξήθηκε και έθεσε ως στόχο το 32% μέχρι το 2030.

Πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ
Η δημοτικότητα της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2018 προκλήθηκε περαιτέρω από την άρση των δασμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή των ηλιακών συλλεκτών θα μειωθεί κατά 30%.
Ως εκ τούτου, πρόκειται να ενισχύσει την αγορά ηλιακής ενέργειας της ΕΕ σε 11,3 δισ. ευρώ

Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε Ισπανία και Ουγγαρία
Η Ισπανία και η Ουγγαρία - δύο χώρες που παραδοσιακά εξαρτώνται από πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο - έχουν ήδη αναλάβει ανοικτές δεσμεύσεις για ένα μελλοντικό μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050 και να επανεξετάσει ή να εκδώσει πρόωρη συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες της βιομηχανίας άνθρακα που επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική.
Η Ουγγαρία έχει επίσης δεσμευτεί για ένα παρόμοιο καθεστώς για όσους εργάζονται στη βιομηχανία άνθρακα, καθώς αποσκοπεί στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2030.
Επιπλέον, η Πολωνία - ο μεγαλύτερος ευρωπαίος καταναλωτής άνθρακα - ξεκίνησε τη μετάβασή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού η Sun Investment Group άρχισε να τροφοδοτεί 24 MW του πολωνικού χαρτοφυλακίου των 43 MW το 2018. Μόνο αυτό αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής πολωνικής αγοράς ηλιακής ενέργειας.

Ενδεικτικά λόγια για επίλογο στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα όσα υπογραμμίζει ο Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Επενδύσεων, Andrius Terskovas.
«Δεδομένης της μετατόπισης της στάσης του 2018 προς τις ΑΠΕ, ακόμη και από χώρες που εξαρτώνται παραδοσιακά από τον άνθρακα αλλά και από την κατάργηση των τιμολογίων στις κινέζικες ηλιακές εγκαταστάσεις, περνούν σημαντικό μήνυμα. Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικά θα γίνουν πιο ελκυστικές από ποτέ για τους επενδυτές το 2019».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης