Κοντά σε συμφωνία ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ μετά την αποδοχή μείωσης της παραγωγής

Κοντά σε συμφωνία ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ μετά την αποδοχή μείωσης της παραγωγής

Στις 24 Ιανουαρίου 2019 αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επιστροφή των 135 εκατ. ευρώ

Σημαντική πρόοδος στο θέμα κάλυψης των τρεχουσών καταναλώσεων της ΛΑΡΚΟ, το οποίο εξάλλου αποτελεί την πρωταρχική «κόκκινη γραμμή» της ΔΕΗ, σημειώθηκε κατά τις χθεσινές (7/1) συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
«Χθες διανύθηκαν τα 3/4 της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο World Energy News πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ δεν εμφανίζεται αντίθετη στην παροχή εγγυήσεων προς τη ΔΕΗ, ως προς την κάλυψη των τρεχουσών καταναλώσεων.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι ιθύνοντες της βιομηχανίας να προσέλθουν στη σημερινή (8/1) συνάντηση με ένα πλάνο το οποίο θα καλύπτει και την απόσταση που απομένει, κάτι που μπορεί να γίνει μόνον αν αυτό το σχέδιο «απαντά» στην ανάγκη για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της ΛΑΡΚΟ.
Η χθεσινή σύγκλιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση για μείωση της παραγωγής, στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος του ρεύματος έχει μερίδιο 33%.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα ελαττωθούν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας σε ηλεκτρική ενέργεια και επομένως τα ποσά θα πρέπει εφεξής να καταβάλει σε μηνιαία βάση στη ΔΕΗ.
Αυτό όμως σημαίνει πως η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους θα πρέπει να προέλθει από την «ελάφρυνση» άλλων βαρών της βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα μέσα από τον μεγαλύτερο εξορθολογισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Αγωνία για τη νέα σύμβαση και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, αν η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είναι διατεθειμένη να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό ακόμη και στη σημερινή συνάντηση να βρεθεί «χρυσή τομή» με τη ΔΕΗ και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή νέας σύμβασης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, ακόμη κι αν κλείσει άμεσα το συγκεκριμένο μέτωπο για τη ΛΑΡΚΟ, κάθε άλλο έχει ξεπεράσει τους σκοπέλους η βιομηχανία.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Ιανουαρίου 2019 αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της αίτησης που έχει κατατεθεί για αναίρεση της προηγούμενης ετυμηγορίας του Ευρωδικαστηρίου να δικαιώσει την Κομισιόν, για την απαίτησή της να επιστραφεί από τη βιομηχανία το ποσό των 135 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία ότι είχαν τη μορφή κρατικών ενισχύσεων.
Αν το Ευρωδικαστήριο δικαιώσει ξανά την Κομισιόν, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή προστίμων στην Ελλάδα, χωρίς τα οικονομικά μεγέθη της ΛΑΡΚΟ όπως είναι φυσικό να επιτρέπουν την επιστροφή των χρημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης