Πετρέλαιο

Γιατί οι πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ θα κλείσουν φέτος αρκετές πλατφόρμες εξόρυξης

Γιατί οι πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ θα κλείσουν φέτος αρκετές πλατφόρμες εξόρυξης

Εκτιμάται πως το 2019 θα λειτουργούν 1.001 εξέδρες έναντι 1.075 στα τέλη του 2018

Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου στα τέλη του 2018 οδηγεί τις αμερικανικές εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων να κλείνουν πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και να αναστέλλουν τα σχέδιά τους για νέες γεωτρήσεις το 2019.
Σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας Simmons and Co, ο αριθμός των εξεδρών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί στις 1.001 το 2019, από 1.075 στο τέλος του 2018 και θα αυξηθεί ξανά στις 1.094 το 2020.
Πρόκειται για σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη εκτίμηση της εταιρίας που είχε δημοσιοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και προέβλεπε 1.092 ενεργές πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου για το 2019 και 1.227 για το 2020.
Εξάλλου όπως αναφέρει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα βασισμένο σε στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, έκλεισαν 8 εξέδρες άντλησης.
Πάντως ο αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου που λειτουργούν παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, στις 877 συνολικά έναντι 742 ενεργών μονάδων στις αρχές του 2018, τότε που ακόμα οι εταιρίες του κλάδου έσπευδαν να ανοίξουν νέες  πλατφόρμες άντλησης για να επωφεληθούν από την επερχόμενη  άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των εν ενεργεία εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου θεωρείται πρόδρομος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής αργού.

Φυσιολογική εξέλιξη λόγω τιμών

Για ορισμένους αναλυτές το κλείσιμο των εγκαταστάσεων εξόρυξης δεν αποτέλεσε έκπληξη, μετά τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου κατά 40% τον περασμένο χρόνο και την αυξανόμενη ανησυχία για πλεόνασμα προσφοράς.
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έσπασε το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα, τον Νοέμβριο του 2017 και έκτοτε κατέγραψε ένα ανοδικό ρεκόρ παραγωγής επί πέντε συνεχείς μήνες.
Πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ  διαπραγματεύονταν στο τέλος του 2018  κοντά στα 48 δολάρια το βαρέλι, τις επόμενες ημέρες όμως είχαν μία ελαφρά άνοδο, ιδίως τα συμβόλαια με προθεσμία ενός μηνός, εν όψει της επανέναρξης των  εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας που μείωσε τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας.
Όσον αφορά στα προθεσμιακά συμβόλαια διαπραγματεύονταν περίπου στα 50 δολάρια το βαρέλι για τους περισσότερους μήνες του 2019 και στα 52 δολάρια για το 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Ενέργεια των ΗΠΑ, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου αναφοράς West Texas Intermadiate το 2019 θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 54,19 δολάρια το βαρέλι.
Από τις εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου τα μηνύματα είναι μάλλον ασαφή.
Με βάση τις αναφορές που έχει συγκεντρώσει η εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen & Co, οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής που συμμετείχαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο, εκτιμούν ότι το 2018 δαπάνησαν περίπου 88,9 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 23% έναντι των 72,2 δισ. δολαρίων το 2017.
Οι ίδιες εταιρίες ανέφεραν ότι το 2019 θα προστεθούν μόνον 11 νέες εξέδρες στο δυναμικό τους. 
Συνολικά στις ΗΠΑ, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρχαν 1.075 ενεργές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης