Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Φυσικοί φράχτες VS Ατμοσφαιρική ρύπανση - Τι δείχνει επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Surrey

Φυσικοί φράχτες VS Ατμοσφαιρική ρύπανση - Τι δείχνει επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Surrey

Οι άνθρωποι αναπνέουν πραγματικά όταν το φύλλωμα των δέντρων βρίσκεται πιο ψηλά από τα κεφάλια τους, αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη

Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κοινό πρόβλημα της καθημερινότητας, με αρκετές μελέτες και έρευνες να αφιερώνουν χώρο και χρόνο για την εξεύρεση σημαντικών λύσεων.
Μια καινούργια λοιπόν μελέτη από το πανεπιστήμιο του Surrey, υπέδειξε νέο δρόμο για την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Αυτός είναι η κατασκευή φραγμάτων από φυτά!
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι δήμοι και οι πολεοδόμοι, θα πρέπει να φυτέψουν φυσικούς φράχτες ή συνδυασμούς δένδρων με φράχτες – αντί να βασίζονται αποκλειστικά στα δέντρα – για να μειώσουν αποτελεσματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα.
Ειδικότερα, εξέτασαν τον αντίκτυπο της πράσινης υποδομής στην οδική κυκλοφορία που συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων.
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό «Atmospheric Environment», εξέτασαν έξι διαφορετικούς τύπους συνδυασμών δέντρων με φράχτες.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι δρόμοι με φυτικούς φράχτες ήταν οι πιο αποτελεσματικοί για τη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση, μειώνοντας τα επίπεδα του άνθρακα κατά 63%.
Οι άνθρωποι αναπνέουν πραγματικά όταν το φύλλωμα των δέντρων βρίσκεται πιο ψηλά από τα κεφάλια τους.
Μάλιστα, οι πολεοδόμοι πρέπει να το λάβουν υπόψη τους τη φύτευση της βλάστησης ειδικά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ρύπανσης είναι να την ελέγξουμε από την πηγή», τονίζει ο καθηγητής Prashant Kumar, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτικός διευθυντής του Global Center for Clean Air Research του πανεπιστημίου.
«Ωστόσο, η μείωση της έκθεσης σε εκπομπές ρύπων σε περιβάλλοντα κοντά στο δρόμο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων των πόλεων» προσθέτει.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αποτελεί προέκταση της προηγούμενης δουλειάς μας, παρέχει νέα στοιχεία για να δείξει το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στρατηγικά τοποθετημένοι φράκτες στις οδικές αρτηρίες για τη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση για πεζούς, ποδηλάτες και ανθρώπους που ζουν κοντά σε δρόμους. Οι πολεοδόμοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο φύτευσης πυκνότερων φράχτων και ενός συνδυασμού δένδρων με φράκτες, σε περιβάλλοντα ανοικτής οδού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης