Ενέργεια

Αιθιοπία: Σε λειτουργία στο τέλος του 2020 το μεγάλο φράγμα του Νείλου

Αιθιοπία: Σε λειτουργία στο τέλος του 2020 το μεγάλο φράγμα του Νείλου
Εκτός από τις καθυστερήσεις το έργο των 4 δισ. δολ. έχει προκαλέσει και προβλήματα στις σχέσεις με την Αίγυπτο
Το σχέδιο της Αιθιοπίας για την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Νείλο ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις αλλά και επικρίσεις από την Αίγυπτο, θα ξεκινήσει την λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2020, δήλωσε ο υπουργός Υδάτων και Ενέργειας.
Το σχεδιαζόμενο φράγμα των 6.000 μεγαβάτ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της Αιθιοπίας να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Αφρικής, αλλά μέχρι και αυτή την εβδομάδα το τοπίο ήταν θολό, καθώς ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed τον περασμένο Αύγουστο ακύρωσε τη σύμβαση κρατικού ομίλου για την κατασκευή των στροβίλων.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνία με την GE Hydro France, μονάδα της GE Renewables, για να επιταχύνει την ολοκλήρωση του φράγματος, και ο υπουργός Υδάτων και Ενέργειας Seleshi Bekele δήλωσε την Πέμπτη ότι το έργο ήταν σε καλό δρόμο να ξεκινήσει σε δύο χρόνια.
"Τα 750 μεγαβάτ είναι η προγραμματισμένη αρχική παραγωγή με δύο τουρμπίνες", ανέφερε ο Seleshi στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το φράγμα θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2022, επεσήμανε.
Το έργο έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις την Αίγυπτο, η οποία φοβάται ότι το φράγμα θα περιορίσει τα ύδατα του ποταμού Νείλου που κατεβαίνουν από τα ορεινά της Αιθιοπίας, μέσω των ερημιών του Σουδάν, σε αιγυπτιακά πεδία και δεξαμενές.
Η Αιθιοπία το αμφισβητεί και τον Νοέμβριο ο Abiy αναφέρθηκε για το θέμα στα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι ήθελε η Αίγυπτος να διατηρήσει τα δικαιώματα του Νείλου.
Όταν ο Abiy ακύρωσε τον Αύγουστο το συμβόλαιο του Αιθιοπικού στρατιωτικού ομίλου Metals and Engineering Corporation (METEC), δήλωσε ότι ούτε ένας στρόβιλος δεν λειτουργούσε μετά από επτά χρόνια από την ανάθεση της σύμβασης από την κυβέρνηση.
Δεκάδες αξιωματούχοι της METEC, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της, συνελήφθησαν σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε από τον ρεφορμιστή ηγέτη ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι.
Η METEC είχε ολοκληρώσει μόνο το 23% του έργου, δήλωσε ο Seleshi την Πέμπτη.
Υπήρξαν όμως και άλλες κατασκευαστικές καθυστερήσεις.
"Οι αγορασμένες γεννήτριες, οι στρόβιλοι και ο εξοπλισμός είναι διάσπαρτοι σε λιμάνια και μέρη, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος", ανέφερε ο Seleshi.
Η GE Hydro France θα καταβάλει περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ (61 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή, τον καθορισμό και τη δοκιμή γεννητριών στροβίλων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης