Commodities

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg για τα commodities το 2019 - Θετικά μηνύματα για πετρέλαιο, χρυσό και χαλκό

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg για τα commodities το 2019 - Θετικά μηνύματα για πετρέλαιο, χρυσό και χαλκό
Διάστημα έντονων διεργασιών σε πολλά ανοικτά θέματα αναμένεται το προσεχές διάστημα
Σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα commodities το 2018 με το «What to Watch» να κάνει αναφορά στις προοπτικές και τις παγίδες που κρύβουν τα εμπορεύματα για το τρέχον έτος που διανύουμε.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αναμένεται ένα διάστημα έντονων διεργασιών σε πολλά ανοικτά θέματα. Ένα από αυτά είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφορικά με τις εμπορικές τους σχέσεις.
Μάλιστα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη (7-8/1) έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Παρόλα αυτά ευοίωνες είναι οι συνθήκες για θετική πορεία που θα σημειώσουν το 2019 πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός.

Πετρέλαιο
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα στις αγορές των commodities το τελευταίο τρίμηνο ήταν η χαλάρωση των τιμών του αργού.
Κατά τη διάρκεια του 2018 η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε απώλειες που υπερέβησαν το 20%.
Ωστόσο, οι αναφορές των traders για στήριξη στις τιμές του μαύρου χρυσού σε συνδυασμό με τις περικοπές του εφοδιασμού που ανακοίνωσαν στο τέλος του έτους ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, μπορεί να θεωρηθούν αισιόδοξα σημάδια.

999

Μάλιστα, η μέση πρόβλεψη του Bloomberg για το brent είναι τα 68 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με τα 56 που είναι τώρα, με την προγραμματισμένη συνάντηση (Απρίλιος) των μελών του ΟΠΕΚ να «ξεδιαλύνει» το τοπίο.

Χρυσός
Αρκετά αισιόδοξα είναι τα δεδομένα για τον χρυσό, ο οποίος χθες (3/1) «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 6μηνου, με άνοδο 0,50% στα 1,290 δολ. η ουγγιά.
776

Μάλιστα, μια δημοσκόπηση αναλυτών και εμπόρων που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-19/12/2018, αντικατοπτρίζει ένα θετικό τόνο, με τη διάμεση εκτίμηση να αγγίζει τα 1,325 δολ. ανά ουγγιά.

Χαλκός
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την ανασφάλεια γύρω από τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, «πλήγωσαν» τον χαλκό.

89


Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ενδέχεται το 2019 να επικεντρωθούν περισσότερο στο υποστηρικτικό πλαίσιο που προσφέρουν οι δείκτες της βιομηχανίας.
Κλειδί στην ανάκαμψη του χαλκού για το 2019 θα είναι η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο μέσος όρος των προβλέψεων που ακολουθεί το Bloomberg βάζει το μέταλλο, το οποίο ήταν τελευταία στα 5.833 δολ., πάνω από $ 6.400.

Χάλυβας
Με περαιτέρω πτώση κινδυνεύει ο χάλυβας το 2019, με τον μέσο όρο (2018) να κυμαίνεται στα 70 δολ. ανά τόνο.

3

Όπως υπογραμμίζει και το Bloomberg, οι πολιτικές αποφάσεις του Πεκίνου για τον εμπορικό πόλεμο και την καταπολέμηση της ρύπανσης, παραμένουν «wild cards».
Η Morgan Stanley προειδοποιεί για επιστροφή στην παγκόσμια υπερπροσφορά και τις τιμές σε $ 62 φέτος.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης