Επικαιρότητα

Στους θεσμούς το σχέδιο της πάγιας ρύθμισης με περισσότερες από 36 δόσεις

Στους θεσμούς το σχέδιο της πάγιας ρύθμισης με περισσότερες από 36 δόσεις
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής
Εξόφληση χρεών σε 24,36 ή και ακόμη περισσότερες δόσεις, που αποκαλύπτουν το μέγεθος του συναγερμού που έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για την κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα, προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα πάγια ρύθμιση που έχουν αποσταλεί για έγκριση στις Βρυξέλλες.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ και 9 στους 10 φορολογούμενους να χρωστούν έως 10.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επενδύει σε μία νέα ρύθμιση για να μπορέσει αντιμετωπίσει τη μάστιγα της υπερχρέωσης που προκάλασαν οι μνημονιακοί φόροι.
Υπό αυτές τις συνθήκες το νέο «πακέτο» ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης των χρεών για φορολογούμενους και φυσικά πρόσωπα που έχει σχεδιαστεί προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις ή και πάνω από 36 που θα αφορούν όμως ελάχιστες περιπτώσεις φορολογουμένων λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θα θεσπιστούν.
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής.
Για παράδειγμα, για οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ για χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία π.χ. κληρονομιές οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36.
Πηγές της Καραγιώργη Σερβίας αναφέρουν ότι οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση θα ισχύουν για όλους και θα συνδέονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να αποπληρώσει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους επικεφαλής των  δανειστών η νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη.  
Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση.
Το συνολικό ποσό των οφειλών που ρυθμίζονται  επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5% ενώ προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
Χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τα χρέη  από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 9,69 δισ. ευρώ, έναντι 8,83 δισ. ευρώ που ήταν στο δεκάμηνο του 2018.
Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 857 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών τα 801,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.
Με δεδομένο ότι τα παλαιά «φέσια» προς το Δημόσιο- τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2018- ανέρχονται στα 95,7 δισ. ευρώ το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο το Νοέμβριο ανήλθε σε 104,08 δισ. ευρώ, έναντι 103,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης