Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μέχρι 7,3 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο

Μέχρι 7,3 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο

Ο ΔΕΣΦΑ υποχρεούται να ενημερώνει σε τριμηνιαία βάση τη ΡΑΕ για κάθε εκταμίευση που πραγματοποίησε από τον λογαριασμό

Σε 7,3 εκατ. ευρώ όρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο σε περιπτώσεις ενεργειακής κρίσης.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός τηρείται από τον ΔΕΣΦΑ και η απόφαση της ΡΑΕ αφορά την περίοδο 2017 – 2018, ενώ προβλέπεται αλγόριθμος αναπροσαρμογής του τέλους.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ με την απόφαση της:
1) Ορίζει το ποσό των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, ως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού, μετά την κάλυψη της εφάπαξ αποζημίωσης του κόστους δοκιμών και των έκτακτων υποχρεώσεων για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.
2) Ορίζει αλγόριθμο ετήσιας αναπροσαρμογής του τέλους που διασφαλίζει ισοσκελισμένο λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού, μέσω συντελεστή αναπροσαρμογής του τέλους.
3) Θεσπίζει μοναδιαίο τέλος ασφάλειας εφοδιασμού που καταβάλλεται από κάθε κατηγορία καταναλωτών, ως εξής:
i) 0 €/ MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από διακόψιμους καταναλωτές φυσικού αερίου.
ii) C x 0,16 €/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου αποκλειστικά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
iii) C x 0,18 €/MWh για όλες τις υπόλοιπες καταναλώσεις φυσικού αερίου. 29 iv) C x 0,48 €/MWh για την κατανάλωση φυσικού αερίου από Προστατευόμενους Καταναλωτές.

Υποχρεώσεις του ΔΕΣΦΑ

Επιπλέον, καλεί τον ΔΕΣΦΑ να προβεί στις εξής ενέργειες: 
•    Να τηρεί ξεχωριστό έντοκο λογαριασμό για τις εισροές και εκροές που αφορούν σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού, ο οποίος θα ανατροφοδοτείται από τους τόκους που προκύπτουν από το απόθεμα του λογαριασμού αυτού
•    Να αναρτά στην ιστοσελίδα του ετησίως και να υποβάλει στη ΡΑΕ έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, έκθεση σχετικά με τις κινήσεις και το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού.
•    Να ενημερώνει σε τριμηνιαία βάση τη ΡΑΕ για κάθε εκταμίευση που πραγματοποίησε από τον εν λόγω λογαριασμό κατά το τρίμηνο που προηγείται της ενημέρωσης καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού.
•    Να ενημερώνει αμελλητί τη ΡΑΕ σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού από Χρήστη ΕΣΦΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε Εγκατάσταση Αποθήκευσης, που εμπεριέχονται στις άδειες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο έχουν οι εταιρίες ELPEDISON Α.Ε. (μονάδα Θεσσαλονίκης), ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER, ΔΕΗ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΛΑΥΡΙΟ IV, ΛΑΥΡΙΟ V, ΑΛΙΒΕΡΙ, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ, PROTERGIA και ΑτΕ ΣΗΘΥΑ.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια την απόφαση της Αρχής, αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εξατομικευμένη ωφέλεια κάθε κατηγορίας καταναλωτών, η οποία συναρτάται με τη σειρά διακοπής/περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου, όσο και με τη συνέχιση στην τροφοδοσία της ζήτησης, μέσω μηχανισμού ο οποίος αποζημιώνεται από το λογαριασμό που αφορά το εν λόγω τέλος.

Μέτρα διαχείρισης της ζήτησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας που εκπόνησε η ΡΑΕ για την περίοδο 2017-2020 τον Σεπτέμβριο του έτους 2017, η ιδιαίτερα σημαντική και αυξανόμενη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο πρωτογενούς ενέργειας του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, κατέστησε αναγκαία την λήψη μέτρων που δίνουν έμφαση στον περιορισμό των επιπτώσεων και στην ηλεκτροπαραγωγή από πιθανές περικοπές στην τροφοδοσία μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Από τις αναλύσεις αυτές προέκυψε ότι υπάρχουν σενάρια υψηλού κινδύνου κατά τα οποία, προκειμένου να διατηρηθεί η τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η λήψη κατάλληλων μέτρων διαχείρισης της ζήτησης φυσικού αερίου στην υπόλοιπη αγορά, η οποία περιλαμβάνει τόσο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών σε περίπτωση εμφάνισης σημαντικών διαταραχών στη ζήτηση ή/και την προμήθεια φυσικού αερίου, οι εξής στρατηγικές:
•    Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων διαχείρισης ζήτησης
•    Έκτακτη προμήθεια και προσωρινή αποθήκευση ΥΦΑ (για τον χειμώνα 2017 – 2018)
•    Αύξηση του βαθμού ετοιμότητας του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης