Τελευταία Νέα
Απόψεις

ΗΠΑ: Πώς το Κογκρέσο μπορεί να τερματίσει το κυβερνητικό shutdown

ΗΠΑ: Πώς το Κογκρέσο μπορεί να τερματίσει το κυβερνητικό shutdown
HΠΑ: Πώς το Κογκρέσο μπορεί να τερματίσει το κυβερνητικό shutdown
Καθώς η μερική διακοπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ (shutdown) εισέρχεται στη δέκατη μέρα, ένα διαιρεμένο Κογκρέσο βρίσκεται ακόμα σε αδιέξοδο με τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος απαιτεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχουν τρεις τρόποι για να σταματήσει το «shutdown».
«Ο πρόεδρος Trump παραιτείται από την απαίτηση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θέλει για το τείχος, οι Δημοκρατικοί δίνουν στον Trump τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους ή και οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια συμφωνία».
Και πώς θα φαινόταν μια συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων;
Ο πιθανός πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ισχυρίζεται ότι οι Δημοκρατικοί, που έχουν και την πλειοψηφία στη  Βουλή, θα εγκρίνουν νομοθεσία για την χρηματοδότηση των επηρεαζόμενων ομοσπονδιακών φορέων αμέσως μόλις αναλάβουν τον έλεγχο στις 3 Ιανουαρίου - ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν αναμένεται να περιέχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση για την κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία έχουν υποσχεθεί να μην ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθεται ο Trump - ωστόσο, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, ενδέχεται να πιέσουν τον ηγέτη της πλειοψηφίας κ. Mitch McConnell να θέσει την πρόταση του Σώματος για αλλαγές στις τροπολογίες.
Το Κογκρέσο - με τη βοήθεια των μετριοπαθών θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο για να ανοίξει εκ νέου η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνηση και ενδεχομένως να παρακάμψει ένα veto του προέδρου Trump.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εδώ είναι μερικά από τα πιθανά σενάρια.

Κερδίζουν οι Δημοκρατικοί

Η Pelosi και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer προσέφεραν  επιλογές στον πρόεδρο Trump κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο στις 11 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου δαπανών έξι νομοσχεδίων για την Εσωτερική Ασφάλεια και ένα πλήρες έτος κάλυψης δαπανών για όλα τα κλειστά ομοσπονδιακά τμήματα.
Το πιο πιθανό είναι το πακέτο έξι νομοσχεδίων που βασίζεται σε διακομματικές προτάσεις της Γερουσίας.
Θα παρέχει χρηματοδότηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 για τα τμήματα Γεωργίας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης,  του Υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείο Εμπορίου και Δικαιοσύνης, καθώς και σχετικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή, η χρηματοδότηση θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 με κάποιες εξαιρέσεις με διαπραγμάτευση, όπως η προσθήκη ενίσχυσης για τυφώνα και ανακούφιση από πυρκαγιές.
Ο πρόεδρος Trump δεν είναι πιθανό να δεχτεί οποιαδήποτε επιλογή.
Και οι δύο θα παρέχουν χρηματοδότηση 1,3 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, αν και δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέας περίφραξης.

Άνοιγμα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 2019

Ένα νομοσχέδιο για το άνοιγμα της κυβέρνησης έπειτα από τις 8 Φεβρουαρίου πέρασε τη Γερουσία σε ψήφο ψηφοφορίας νωρίτερα αυτό το μήνα, προτού βρεθεί στο Σώμα από τον εξερχόμενο ομιλητή Paul Ryan και την απειλή ενός βέτο από τον Trump.
Καθώς οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό «shutdown»  αυξάνονται και οι εργαζόμενοι χάνουν την πληρωμή του μισθού τους ς στις 11 Ιανουαρίου, η επιλογή αυτή θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική.
Η Γερουσία θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης μέχρι τον Μάρτιο του 2019 ή και  αργότερα.

Συμβιβασμός στη Γερουσία

Η Γερουσία θα μπορούσε να αναβιώσουν μια συμφωνία που επετεύχθη τον Αύγουστο του 2018 να εγκρίνει χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων με το Μεξκό, συμπεριλαμβανομένου την κατασκευή επιπλέον φράχτη 105 χλμ. κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε.
Τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την κατασκευή υφισταμένων κατασκευών, όπως η περίφραξη των σπιτιών από χάλυβα, και τα εμπόδια δεν θα μπορούσαν να χτιστούν το καταφύγιο άγριας ζωής Santa Ana στο Τέξας κατά μήκος των όχθες του Rio Grande.
Αυτό το σχέδιο θα επιτρέψει στον πρόεδρο Trump να ισχυριστεί ότι  το κυβερνητικό «shutdown» κέρδισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων από την προσφορά των δημοκρατών ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H προσφορά του Pence

Ο αντιπρόεδρος Mike Pence είχε δηλώσει στον Schumer στις 22 Δεκεμβρίου ότι ο πρόεδρος Trump θα μπορούσε να δεχθεί 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για συνοριακούς φράχτες και ένα ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τις «μεταναστευτικές προτεραιότητες» του προέδρου.
Αυτή η προσφορά θα μπορούσε να γίνει ο σπόρος για μια ενδεχόμενη συμφωνία, αν την υποστηρίξει ο Trump.
Ο Trump συναντήθηκε με τον Pence, τον διευθυντή του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Mick Mulvaney και τον ανώτερο σύμβουλο Jared Kushner την Παρασκευή το βράδυ στην κατοικία της Pence για περίπου δύο ώρες.
Ο McConnell, πριν από το κυβερνητικό «shutdown» προσέφερε στους Δημοκρατικούς μια συμφωνία που διέθετε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συνοριακούς φράχτες συν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ένα ευέλικτο ταμείο. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συρρίκνωση ή την εξάλειψη του ευέλικτου ταμείου και την παροχή μεταξύ 1,6 δισεκατομμυρίων και 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατασκευή επιπλέον συνοριακών φραχτών.

Το Μεγάλο παζάρι

Νωρίτερα μέσα στο 2018, οι Schumer και Trump προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια συμφωνία για τη μετανάστευση που θα είχε διαθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό σε αντάλλαγμα για ένα νόμο για την ιθαγένεια για τους αποκαλούμενους ονειροπόλους, τους νέους μη καταγραμμένους μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά.
Η πρόταση αυτή έπεσε σε σκόπελο όταν οι συντηρητικοί επέμειναν στις αλλαγές στη νόμιμη μετανάστευση και οι δικαστικές προκλήσεις σταμάτησαν τις προσπάθειες απελάσεων των μεταναστών.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι το Trump θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε αυτήν την ιδέα πάλι, αν και οι Δημοκρατικοί λένε ότι δεν εμπιστεύονται τον Trump για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία χωρίς να προσθέτουν απαιτήσεις την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος Trump κερδίζει

Το όνομα του παιχνιδιού για το κυβερνητικό «shutdown»  είναι η αποφυγή της ευθύνης.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε στη συνάντηση του Οβάλ Γραφείου που διεξήχθη στις 11 Δεκεμβρίου ότι θα δεχόταν ευθύνη για το κυβερνητικό «shutdown» αλλά από τότε ξεκίνησε που άρχισε το κυβερνητικό«shutdown», ο Trump επέμεινε ότι οι Δημοκρατικοί κάνουν λάθος.
Την Κυριακή (30/12), ο πρόεδρος Trump ανήρτησε ένα tweet κάνοντας λόγο για ένα «SchumerShutdown».
 Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τη διάθεση να υποχωρήσουν, κάνοντας μια συνθηκολόγηση  με τον το Trump το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Λίγο λιγότερο απίθανο: ο Shelby έφτασε σε έναν συμβιβασμό στον οποίο τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια του Trump θα χωριστούν σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Trump λέγεται ότι υποστηρίζει ιδιωτικά την ιδέα, αλλά οι Δημοκρατικοί την  απέρριψαν επειδή τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Επειδή η προσφορά του αντιπροέδρου Pence στις 22 Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερη από το επίπεδο των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η επιστροφή σε αυτή τη λύση φαίνεται απίθανη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης