Ηλεκτρισμός

Πολωνία: Ρυθμιστική αρχή ενέργειας κατά κυβέρνησης - Την κατηγορεί για υπονόμευση του ρόλου της

Πολωνία: Ρυθμιστική αρχή ενέργειας κατά κυβέρνησης - Την κατηγορεί για υπονόμευση του ρόλου της

Με ισχύ  από την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους επί της ηλεκτρικής ενέργειας για να αποτρέψει την άνοδο των τιμών

Ο ρυθμιστικός φορέας της αγοράς ενέργειας της Πολωνίας URE ανακοίνωσε την Τετάρτη 2/1/2019 ότι οι νομικές αλλαγές που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα για να αποτρέψει τους προμηθευτές να αυξήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υπονόμευσαν τον ρόλο του  στον καθορισμό των συντελεστών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Πολωνία έχει απελευθερώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, αλλά τις ρυθμίζει ακόμα και για οικιακούς χρήστες.
"Η ρυθμιστική αρχή αποδέχεται με μεγάλη ανησυχία τη μείωση των αρμοδιοτήτων της όταν πρόκειται να αποφασίσει τις τιμές και τα τιμολόγια των νοικοκυριών", ανέφερε η URE σε ανακοίνωσή της.
Η ρυθμιστική αρχή, η οποία δήλωσε ότι ο ρόλος της είναι να εξισορροπήσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και των προμηθευτών, καθορίζει συνήθως τις τιμές για το επόμενο έτος, αφού οι προμηθευτές ενέργειας καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα πριν από το τέλος του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με κανόνες που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο την Παρασκευή και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους επί της ηλεκτρικής ενέργειας για να αποτρέψει την άνοδο των τιμών. Επίσης, προσέφερε αποζημίωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αντισταθμίσει τυχόν απώλεια εσόδων
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι τώρα αναμένεται ότι οι επιχειρήσεις ενέργειας θα στείλουν νέα αιτήματα για τα τιμολόγια προκειμένου να λάβουν υπόψη τις τελευταίες νομικές αλλαγές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης