Χρηματιστήριο & Αγορές

UBS: Προσοχή και στις ελληνικές εκλογές - Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 - Στο 3,6% από 3,8% το 2018

tags :
UBS: Προσοχή και στις ελληνικές εκλογές - Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 - Στο 3,6% από 3,8% το 2018
Οι εκλογές στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στις πολιτικές εξελίξεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές, σύμφωνα με τη UBS
Επιβράδυνση αναμένεται να παρουσιάσει κατά το 2019 η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της αδύναμης αύξησης κερδών και των πολιτικών προκλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, από το 3,8% το 2018, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,6% κατά το 2019.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι εκλογές στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στις πολιτικές εξελίξεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές.
Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, δηλώνει αποφασισμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόλις «πάει» στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειώνεται ότι η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019 ενώ ο πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
«Ψάχνω ημερομηνία για εκλογές τον Οκτώβριο» τόνισε ο ίδιος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπου το φως της δημοσιότητας, η ΝΔ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τις 10 μονάδες.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

«Η πρόβλεψη μας είναι ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβαρυνθεί από το τέλος των δημοσιονομικών κινήτρων και τα υψηλότερα επιτόκια» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της UBS, όπου τονίζεται ότι η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές, που θα αρχίσουν να περιμένουν το τέλος του οικονομικού κύκλου εντός του 2019.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS, η ύφεση είναι απίθανη δεδομένων του ρυθμού της κατανάλωσης αλλά και της αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει περιορισμένος, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν ευαίσθητες στην ανάπτυξη.
Δεν προβλέπουμε μεγάλη αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ή σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση, όπου τονίζεται ότι η βελτίωση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση μειώνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.

Σύσφιξη νομισματικής πολιτικής

Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι μια νέα εποχή πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής έπειτα από μια δεκαετία κινήτρων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και αλλού εφάρμοσαν προγράμματος χαμηλών επιτοκίων και αγοράς ομολόγων.
Ενώ τα εργαλεία αυτά ήταν χρήσιμα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα, οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να «εξομαλύνουν» αυτές τις πολιτικές.
Η UBS σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα αποτελέσει για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπου οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα παρουσιάσουν μείωση.

Αγορές, εμπορικοί πόλεμοι και εκλογές

Σύμφωνα με τη UBS η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα στρέψει την προσοχή της στην αγορά, στην εξυπηρέτηση του χρέους.
«Τα δυνητικά σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την εταιρική μόχλευση των ΗΠΑ και της Κίνας και το ιταλικό χρέος» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Σύμφωνα με τη UBS αναμένεται αύξηση 9% στα κέρδη στις αναδυόμενες αγορές και περίπου 5% στην ευρωζώνη.
Σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, η UBS δήλωσε ότι οι εντάσεις έχουν αίτια βαθύτερα από το εμπόριο και ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές.
Τέλος, η UBS σχολιάζει ότι εκτός της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, άλλες πολιτικές εξελίξεις όπου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές είναι οι εκλογές στην Ινδία, τη Νότιο Αφρική, την Ελλάδα, τον Καναδά και την Αργεντινή.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης