Χρηματιστήριο & Αγορές

«Επικίνδυνες» μετοχές, αυξημένη μεταβλητότητα το 2019 βλέπουν 7 επενδυτικοί οίκοι

«Επικίνδυνες» μετοχές, αυξημένη μεταβλητότητα το 2019 βλέπουν 7 επενδυτικοί οίκοι
Τι εκτιμούν οι Fidelity, Capital Group, Invesco, Pimco, BlackRock, T. Rowe Price και Vanguard Group
Όπως συμβαίνει συνήθως με την έναρξη του νέου έτους για το 2019, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις των μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Συνοψίζοντας αυτές τις κινήσεις από κορυφαίους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και στρατηγικούς αναλυτές, το βασικό συμπέρασμα για τις 12μηνες στρατηγικές είναι ότι οι μετοχές θα είναι επικίνδυνες, η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και οι επιστροφές σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού θα μπορούσαν να είναι «μηδενικές» το νέο έτος.
Ειδικότερα, ο Jurrien Timmer της Fidelity Investments πιστεύει ότι η αύξηση των κερδών στις αμερικανικές αγορές μετοχών θα επιβραδυνθεί στο 5% - 7% το 2019.
Πιστεύει επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές και ότι τα ομόλογα φαίνονται "εντάξει" σε αυτό το περιβάλλον.
Ξεκινώντας τη χρονιά σε αυτό που ονομάζει «λογικό» λόγο τιμής προς κέρδος, προβλέπει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν καλύτερα από ό, τι το 2018.
"Αν τα προσθέσετε όλα, δεν θα είναι μια κακή χρονιά για τις μετοχές - ίσως όχι με διψήφια ποσοστά, αλλά καλύτερα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Timmer.
Ωστόσο, φαίνεται να είναι σίγουρα η μειοψηφία μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών διαχειριστών.
Ο Rob Lovelace της Capital Group έχει εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αδυναμία της Apple.
Πιστεύει ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών που δεν διαθέτουν ποικιλία προϊόντων, όπως η Samsung, θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για το νέο έτος.
Η Kristina Hooper, επικεφαλής της στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, συνιστά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών εκτός από εκείνες της τεχνολογίας και εκείνες που πληρώνουν συνολικά μέρισμα.



Προτιμά επίσης τα εμπορεύματα - "ειδικά τον  χρυσό".
Πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «πουλήσουν ή να μειώσουν» την έκθεσή τους τις αμερικανικές μετοχές.
Η Hooper επισήμανε ότι η βασική της υπόθεση είναι η επιβράδυνση ή η σταθερή ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ οι ΗΠΑ επιβραδύνουν επίσης.
Εντούτοις, η ταχεία επίλυση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη και επίσης να ωθήσει τις χρηματιστηριακές αγορές υψηλότερα - ειδικά εάν η Fed γίνει πολύ πιο επιφυλακτική στην αύξηση των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, ο Dan Ivascyn της Pimco πιστεύει ότι η αστάθεια θα αυξηθεί και τα spreads πιστώσεων θα διευρυνθούν.
Πιστεύει ότι πρόκειται για ενδείξεις οικονομικής ύφεσης που θα έλθει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.



Πιστεύει επίσης ότι η αύξηση των μετρητών για την εκμετάλυεση νεων ευκαιριών - όπως οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη συντριβή τους λόγω Brexit - θα είναι μια καλή τοποθέτηση.
Ο Jeff Gundlach επίσης της Pimco, προτείνει απλώς να αποφύγουν οι επενδυτές τις μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και το εταιρικό χρέος εντελώς, καθώς και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα (μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο θαύμα).
Ο Gundlach πιστεύει ότι τα καλύτερα στοιχήματα για το 2019 είναι σε υψηλής ποιότητας, χαμηλής διάρκειας και χαμηλής μεταβλητότητας ομόλογα.
Ο Richard Turnill, ο οποίος εργάζεται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, την BlackRock, δήλωσε ότι η ποιότητα πρέπει να είναι η εστίαση στις μετοχές: αναζητήστε εταιρείες με καλή ταμειακή ροή, βιώσιμη ανάπτυξη και καθαρούς ισολογισμούς.
Επίσης, παραδέχτηκε ότι η επιβράδυνση ήταν αναπόφευκτη, δηλώνοντας: "Βλέπουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών το 2019 με την οικονομία των ΗΠΑ να εισέρχεται σε μια φάση όψιμου κύκλου".
Εν τω μεταξύ, ο Bill Stromberg της T. Rowe Price πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να είναι το εισιτήριο για το 2019.
"Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ξεκινούν πολύ φθηνότερα και έχουν υψηλότερη απόδοση μερίσματος.
Αν το δολάριο αποδυναμωθεί, θα μπορούσατε να εκτεθεί περισσότερο ως επενδυτής στις ΗΠΑ", δήλωσε.
Ο Joseph Davis της Vanguard Group λέει επίσης ότι «αναμένεται οικονομική επιβράδυνση».
Πιστεύει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2% και θέτει τις προοπτικές του για μετοχές κατά την επόμενη δεκαετία στο εύρος 3% έως 5%.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynewws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης