Περιβάλλον

Αυξάνεται στα 0,09 ευρώ η τιμή της πλαστικής σακούλας από 1/1/2019 - Κατά 85% περιορίστηκε το 2018

Αυξάνεται στα 0,09 ευρώ η τιμή της πλαστικής σακούλας από 1/1/2019 - Κατά 85% περιορίστηκε το 2018

Στα 9 λεπτά η πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

Στα 0,09 ευρώ (9 λεπτά) θα ανέρχεται το κόστος αγοράς της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο διπλασιασμός του τέλους -από τα 4 λεπτά που ισχύουν μέχρι σήμερα- γίνεται με στόχο να μειωθεί περαιτέρω η χρήση της πλαστικής σακούλας, που σήμερα εκτιμάται στις 120 με 130 κατ' άτομο ετησίως.
Στόχος, σε πρώτη φάση, είναι το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί περί τις 90 σακούλες κατ΄άτομο το χρόνο.
Ακόμη πιο φιλόδοξος είναι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2025, καθώς δεν υπερβαίνει τις 40 πλαστικές σακούλες κατ΄ άτομο σε ετήσια βάση.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους περιόρισε κατά 80% με 85% τη διάθεση της δωρεάν σακούλας στην αγορά, ενώ το οικονομικό όφελος που αποδόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αποτιμάται περί τα 7,7 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό μετά φόρων που εισπράχθηκε κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του τέλους ανέρχεται πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας εφαρμόζεται πλέον στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Πολωνία να είναι η τελευταία χώρα που θα επιβάλλει το περιβαλλοντικό τέλος από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.
Το κόστος του τέλους ωστόσο ποικίλει από χώρα σε χώρα και διαμορφώνεται από τα 5 λεπτά του ευρώ για τις μικρές σακούλες στην Ισπανία, μέχρι τα 25 λεπτά στην Ολλανδία.
Από τη νέα χρονιά, το πιο ακριβό τέλος θα είναι στην Πολωνία, όπου οι πλαστικές σακούλες θα κοστίζουν 30 λεπτά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης