Ενέργεια

G.Oettinger (Επίτροπος ΕΕ): Είναι δύσκολο να σταματήσει ο Nord Stream 2 λόγω των απειλών Trump

G.Oettinger (Επίτροπος ΕΕ): Είναι δύσκολο να σταματήσει ο Nord Stream 2 λόγω των απειλών Trump
"Ο αγωγός κατασκευάζεται και δεν μπορεί πλέον να σταματήσει τόσο εύκολα - Οι απειλές του Trump δεν είναι λόγος για αυτό" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Η κριτική του αμερικανικού προέδρου Donald Trump για τον αγωγό Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από τη Ρωσία δεν είναι λόγος να σταματήσει το έργο και κάθε προσπάθεια για να γίνει κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολη τώρα που κατασκευάζεται, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Guenther Oettinger.
Ο Trump επιτέθηκε στο Βερολίνο για την υποστήριξη του  στον αγωγό  φυσικού αερίου ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται στη Βαλτική Θάλασσα, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησης.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί την επιλογή επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό, οι οποίες θα φέρουν ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.
Το Βερολίνο και η Μόσχα έχουν κοινό ενδιαφέρον για το σχέδιο Nord Stream 2, το οποίο θα διπλασιάσει την ισχύ της υπάρχουσας διαδρομής Nord Stream 1 από το επόμενο έτος.
"Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος υποστηρικτής του Nord Stream 2", δήλωσε ο Oettinger, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
"Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αγωγός κατασκευάζεται και δεν μπορεί πλέον να σταματήσει τόσο εύκολα» και πρόσθεσε ότι : "οι απειλές του Trump δεν είναι λόγος για αυτό."
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι ο αγωγός, ο οποίος θα παρακάμψει την Ουκρανία με τη λειτουργία του υπό τη Βαλτική Θάλασσα, θα απογυμνώνει την Ουκρανία από σημαντικά έσοδα από τη διαμετακόμιση και υποστηρίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το έργο για να διαιρέσει την Ευρώπη.
Η Ουκρανία αντλεί μέχρι 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από τα τέλη διαμετακόμισης.
Η Gazprom είναι ο μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2, αναλαμβάνοντας το ήμισυ του κατασκευαστικού κόστους των 9,5 δισ. Ευρώ (10,89 δισ. Δολ.). Οι ευρωπαίοι εταίροι της Gazprom είναι οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η αγγλο-ολλανδική ομάδα Royal Dutch Shell, η γαλλική  Engie της Γαλλίας και η  αυστριακή OMV.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης