Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για τις ενεργειακές κοινότητες των πολιτών

Ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για τις ενεργειακές κοινότητες των πολιτών
Η θετικά πλευρά των ενεργειακών κοινοτήτων δημιουργεί ωστόσο ευκαιρίες για καινοτομία και παροχή ανανεώσιμης ενέργειας
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνεργασιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Rescoops, αντλεί μια μικτή εικόνα του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Rescoops, η νομοθεσία περιέχει σημαντικά ελαττώματα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της αγοράς δεν είναι συνεπής με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνήφθη νωρίτερα φέτος, ιδίως όσον αφορά τους αντίστοιχους ορισμούς των ενεργειακών κοινοτήτων. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία διοχετεύει επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα για τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία, υπονομεύοντας τις θεμελιώδεις αλλαγές που προωθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για την εκπλήρωση των στόχων του Παρισιού.
Η θετικά πλευρά των ενεργειακών κοινοτήτων δημιουργεί ωστόσο ευκαιρίες για καινοτομία και παροχή ανανεώσιμης ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπόρεσε να εγγυηθεί ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να βρουν την ανανεώσιμη ενέργεια στην αγορά, διατηρώντας την αποστολή προτεραιότητας για μικρές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι ενεργειακές κοινότητες των πολιτών θα έχουν δικαίωμα σε ίσους όρους ανταγωνισμού και σε ανάλογους κανονισμούς ώστε να έχουν δίκαιη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά τις σημαντικές αυτές «επιτυχίες», η οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια είναι ασυμβίβαστη με τους κανόνες για τις κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας και, κυρίως, οι κανόνες για την εσωτερική διακυβέρνηση των ενεργειακών κοινοτήτων, θα είναι πιο χαλαρές για τις κοινότητες των πολιτών σε σχέση με τις κοινότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η ασυνέπεια θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα για τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ οι πιο χαλαρές απαιτήσεις διακυβέρνησης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις μεγαλύτερες εταιρείες να δημιουργήσουν και να ελέγξουν έμμεσα τους ενεργειακούς πληθυσμούς των πολιτών.
Ο κ. Dirk Vansintjan, Πρόεδρος της Rescoops, εξηγεί: «Η νομοθεσία που μόλις συμφωνήθηκε θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στις ενεργειακές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνωρίζει και υποστηρίζει τώρα τον πολύτιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολίτες και οι κοινότητες στην ενεργειακή μετάβαση. Ενώ είμαστε μακριά από το σημείο που πρέπει να είμαστε, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε εθνικό επίπεδο και οι κοινότητες μας για να διασφαλιστεί η ενεργειακή μετάβαση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης