Πετρέλαιο

Στο "τραπέζι" η δημιουργία κοινής οργάνωσης ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων παραγωγών πετρελαίου

Στο

Εμπόδιο η γραφειοκρατία και οι κυρώσεις των ΗΠΑ λέει ο ρώσος υπουργός ενέργειας

Είναι εξαιρετικά απίθανο ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου να δημιουργήσουν μια κοινή δομή λόγω της πρόσθετης γραφειοκρατίας που θα δημιουργούσε καθώς και του κινδύνου κυρώσεων που συνδέονται με το μονοπώλιο των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak την Πέμπτη 27/12/2018.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί με επικεφαλής τη Ρωσία, από το τέλος του 2016, προέβησαν σε πρωτοφανή κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της παραγωγής και στήριξης των τιμών.
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία παράγουν από κοινού περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Το υπουργείο ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα και ο  επικεφαλής OPEC η Σαουδική Αραβίας κατέληξαν σε γενική συμφωνία ότι το σχήμα OPEC + θα πρέπει να «θεσμοθετηθεί» και να παραταθεί και μετά το 2019 για να παρακολουθήσει την αγορά και να αναλάβει κοινή δράση εάν χρειαστεί.
Νομίζω ότι οι μη ΟΠΕΚ (χώρες) δεν θα συμφωνήσουν, καθώς δεν θέλουν να πληγούν από κυρώσεις " ανέφερε ο Novak σε ενημέρωση σε δημοσιογράφους
Ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump υπήρξε επικριτής του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τον για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τον καλώντας να αυξήσει την παραγωγή.
"Δεν πρόκειται για οργάνωση, πρόκειται για κάποιο μηχανισμό συνεργασίας: να συγκληθεί, να συζητήσει, να υιοθετήσει μερικά μνημόνια, και κοινά ψηφίσματα", ανέφερε ο Novak για τη μελλοντική συνεργασία με τον ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης