Χρηματιστήριο & Αγορές

Wells Fargo: Εισροές έως 64 δισ. δολ. από pension funds προκάλεσαν ράλι +5% στην Wall αλλά πολλά τα ερωτηματικά για την συνέχεια

tags :
Wells Fargo: Εισροές έως 64 δισ. δολ. από pension funds προκάλεσαν ράλι +5% στην Wall αλλά πολλά τα ερωτηματικά για την συνέχεια
Η εκρηκτική άνοδος της Wall Street, με κέρδη 1.000 μονάδων για τον Dow Jones αποδίδεται στη δραστηριότητα συνταξιοδοτικών ταμείων που αγόρασαν μετοχές και πούλησαν ομόλογα
Το εντυπωσιακό ράλι στη συνεδρίαση της 26ης Δεκεμβρίου 2018 στην Wall Street, πέραν της λογικής εξήγησης ότι αρκετοί επενδυτές θέλησαν να αγοράσουν φθηνά μετοχές, έχει και μία πιο περίπλοκη αιτία, την οποία αποκαλύπτει η Wells Fargo....αγοράζουν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ μετοχές και πουλάνε ομόλογα.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Wells Fargo αλλά και άλλοι διεθνείς οίκοι οι πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου 2019 θα κρίνουν εάν το ράλι στις 26/12/2018 που θα μείνει στην ιστορία ήταν μια αναλαμπή και η πτώση θα συνεχιστεί ή θα έχει και συνέχεια η άνοδος. 
Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 σημείωσε εντυπωσιακό ράλι 4,92% το μεγαλύτερο από το 2009 και ο Dow Jones σημείωσε επίσης ράλι 4,98% από τα ισχυρότερα στην ιστορία....

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo εκ παραδόσεως στο τέλος κάθε τριμήνου και ειδικά στο τέλος κάθε έτους, συνταξιοδοτικά ταμεία προχωρούν σε επαναπροσδιορισμό των χαρτοφυλακίων τους (rebalancing), καθώς επιθυμούν να υπάρχει σε αυτά ισορροπία μεταξύ μετοχών και ομολόγων (είτε κρατικών, είτε εταιρικών).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή της η Wells Fargo «καταγράφεται ένα εντυπωσιακό rebalancing χαρτοφυλακίων με έξοδο από ομόλογα και είσοδο σε μετοχές.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία της Wall Street με αγορές μετοχών αξίας σχεδόν 64 δισ. δολαρίων, οι οποίες παραδοσιακά γίνονται στο τέλος κάθε έτους και αυτό συνέπεσε αυτές τις ημέρες».
Έτσι εξηγείται το εντυπωσιακό ράλι στην Wall Street στις 26 Δεκεμβρίου 2018 όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν εντυπωσιακό ράλι έως +5%.

Ο Boris Rjavinski, κορυφαίος αναλυτής της Wells Fargo, αναφέρει σε report του ότι τα pension funds προτίμησαν να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές καθώς έχουν καταγράψει χειρότερη πορεία από τις αντίστοιχες των αναδυόμενων αγορών αλλά και της Ευρώπης και ως εκ τούτου είναι φθηνότερες.

Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να μην συνυπολογίσει το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin και των κορυφαίων τραπεζιτών της Wall Street.
Μία συνάντηση η οποία αρχικά έδειξε ότι δεν έφερε θετικά αποτελέσματα, αλλά όπως υποδεικνύει ηπορεία της αμερικανικής αγοράς, μάλλον συνέβαλε τα μέγιστα στο να επιταχυνθεί η διαδικασία rebalancing από τα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Όσο για την συνεδρίαση στις 26/12 δραστηριότητα των pension funds, αποτυπώνεται και στην σημερινή εντυπωσιακή πορεία του Dow Jones (ημερήσια κέρδη 1.000 μονάδων ή 4,98%) και μάλιστα σε μία ημέρα όπου το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης