Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Δεκαέξι μεγάλες πετρελαϊκές στον πρώτο γύρο αδειών εκμετάλλευσης πετρελαίου στη Γκάνα

tags :
Δεκαέξι μεγάλες πετρελαϊκές στον πρώτο γύρο αδειών εκμετάλλευσης πετρελαίου στη Γκάνα
Συνολικά κατατέθηκαν 60 αιτήσεις για πέντε offshore μπλοκ από μεγάλους "παίκτες" του πετρελαίου
Δεκαέξι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένα ή περισσότερα από τα πέντε offshore μπλοκ στον πρώτο γύρο αδειοδότησης της Γκάνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.
Το ενδιαφέρον των εταιρειών αποτελεί μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη Γκάνα, η οποία επιθυμεί να ξεκλειδώσει περισσότερους πόρους, αφού άρχισε να αντλεί από τη ναυαρχίδα της, το υπεράκτιο πεδίο Jubilee το 2010.
Οι εταιρείες που υπέβαλαν αιτήσεις είναι η Tullow Oil, η Total, η ENI, η Cairn, η Harmony Oil και Gas Corporation, η ExxonMobil, η CNOOC, η Katar Petroleum, η BP, η Vitol, Global Petroleum Group, η Kosmos, η Sasol και η Equinor.
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αφορούν τον διαγωνισμό για τρία μπλοκ στη Δυτική λεκάνη και για άμεσες διαπραγματεύσεις σχετικά με άλλα δύο μπλοκ της Γκάνα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
"Το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου στον πρώτο γύρο αδειοδότησης είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της Γκάνας", ανέφερε ο υφυπουργός ενέργειας, Mohammed Amin Adam.
Συνολικά κατατέθηκαν 60 αιτήσεις, αλλά δύο ακυρώθηκαν καθώς ήταν για ένα μπλόκ που προοριζόταν για την Ghana National Petroleum Corporation.
Η Γκάνα παράγει σήμερα 200.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (bpd), με το πεδίο Jubilee να παράγει περίπου 100.000 bpd.
Ορισμένες από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα.
Η ExxonMobil, για παράδειγμα, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Γκάνα για να ερευνήσει για πετρέλαιο στο πεδίο  Deepwater Cape Three Point offshore (DWCTP).
Η Aker Energy AS, που ελέγχεται από τον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο Kjell Inge Roekke, συμφώνησε τον Φεβρουάριο να αγοράσει τη μονάδα της Hess Corporation  στη Γκάνα μια συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με την οποία αποκτά πρόσβαση σε ποσοστό 50% στο μπλοκ Tano Cape Three Points.
Το μπλοκ διαθέτει περίπου 550 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε ενδεχόμενους πόρους και δυναμικό για άλλα 400 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Γκάνα θέλει να γίνει ένας κόμβος πετρελαίου για τη Δυτική Αφρική. Έχει καταρτίσει σχέδια για την κατασκευή τεσσάρων διυλιστηρίων περίπου 150.000 bpd το καθένα τα επόμενα 12 χρόνια.
Το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της Γκάνα, το Tema Oil Refinery, επεξεργάζεται περίπου 25.000 bpd πετρελαίου, πολύ κάτω από την παραγωγική του ικανότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης