Ενέργεια

Μελέτη επιστημόνων: Αύξηση των CO2 από την υδροηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους ξηρασίας

Μελέτη επιστημόνων: Αύξηση των CO2 από την υδροηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους ξηρασίας
Στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Αϊντάχο, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, οι επιστήμονες λένε σε μια μελέτη ότι η ξηρασία από το 2001 έως το 2015 είχε ως αποτέλεσμα περίπου το ένα δέκατο των μέσων εκπομπών CO2 ετησίως από την παραγωγή ενέργειας
Στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται η κλιματική αλλαγή με τις μη εκπεμπόμενες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική να θεωρούνται ως προτιμώμενες εναλλακτικές λύσεις από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Ωστόσο, τα υδροφόρα φράγματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 σε περιόδους ξηρασίας όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή καθόλου, εξηγεί μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Αϊντάχο, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, οι επιστήμονες λένε σε μια μελέτη ότι η ξηρασία από το 2001 έως το 2015 είχε ως αποτέλεσμα περίπου το ένα δέκατο των μέσων εκπομπών CO2 ετησίως από την παραγωγή ενέργειας.
«Το νερό χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο άμεσα για υδροηλεκτρική ενέργεια όσο και έμμεσα για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών», σημειώνει ο επιστήμονας του κλίματος Noah Diffenbaugh, καθηγητής στη Σχολή Γης, Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Στάνφορντ, ο οποίος ήταν ο ανώτερος συγγραφέας.
«Βρίσκουμε ότι σε πολλές δυτικές χώρες όπου η υδροηλεκτρική ενέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της καθαρής ενέργειας, οι ξηρασίες προκαλούν αύξηση των εκπομπών».
Ο Diffenbaugh και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ξηρασία, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας τα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας, προκάλεσε την εκτόξευση επιπλέον 100 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε 11 κράτη στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ μεταξύ 2001 και 2015.
Τέλος, εξηγείται ότι «για αξιόπιστη και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, είναι απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο για να καλύπτει τα κενά της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους ξηρασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης