Πετρέλαιο

Ορόσημο το 2019 για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο – Τα επόμενα βήματα και οι προσδοκίες

Ορόσημο το 2019 για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο – Τα επόμενα βήματα και οι προσδοκίες

Αισιοδοξία από τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και για τις προοπτικές των ερευνών στην Ελλάδα

Από τη νότια Κρήτη μέχρι το βόρειο Ιόνιο (βορειανατολικά της Κέρκυρας), και από τα Ιωάννινα μέχρι την Πελοπόννησο.
Σε αυτές τις περιοχές εκτείνονται τα ούτε λίγο ούτε πολύ 11 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία θα μπουν στο «στόχαστρο» εντός του 2019  για την αναζήτηση πιθανών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε το αργότερο μέχρι το 2022 να έχουν μπουν «τρυπάνια» για τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, ανάλογα με την έκβαση των μελετών που θα προηγηθούν.
Aν το 2019 σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης συστηματικής προσπάθειας για να «ακτινογραφηθούν» εκτεταμένες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της δυτικής και νότιας Ελλάδας, αιτία είναι πως τη χρονιά που προηγήθηκε δρομολογήθηκαν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για την έναρξη ερευνών σε ήδη παραχωρημένα «οικόπεδα», αλλά και νέοι διαγωνισμοί για την εκχώρηση ακόμη περισσότερων μπλοκ.
Επομένως, τα θαλάσσια «οικόπεδα» που θα μπουν στο μικροσκόπιο εντός του επόμενου έτους είναι επτά, για πέντε από τα οποία το 2019 σηματοδοτεί την «πρεμιέρα» των σεισμικών και αεροβαρυτικών μελετών.
Από αυτά, πιο πρόσφατα απασχόλησε τη δημοσιότητα το μπλοκ στο Ιόνιο, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου μονογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των Repsol και ΕΛΠΕ.
Το ίδιο έγινε λίγες εβδομάδες νωρίτερα και με τις συμβάσεις για τα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία επιλεγείσα αιτούσα έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total, όπως και με τη σύμβαση για το «οικόπεδο» 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο) που παραχωρείται στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ενθαρρυντικά μηνύματα από ExxonMobil

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan Asprey δήλωσε πως η κοινοπραξία των τριών εταιρειών είναι πολύ ενθουσιασμένη για τις δυνατότητες του δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση, με συνέπεια να εκτιμάται πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί.
Παράλληλα, ο κ. Asprey πρόσθεσε με νόημα πως το κοινοπρακτικό σχήμα περιμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, και τη Βουλή να εγκρίνει τις έρευνες, πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα για να διαπιστώσει αν επιβεβαιώνονται αυτά τα «γεωλογικά προαισθήματα».
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, οι παραπάνω συμβάσεις θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή έως τον Φεβρουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η αδειοδότησή τους.
Κάτι που έχει ήδη γίνει με το πέμπτο υπεράκτιο μπλοκ του πρόσφατου κύκλου παραχωρήσεων, δηλαδή το «οικόπεδο 2» (δυτικά της Κέρκυρας) που θα ερευνήσει η κοινοπραξία των Total, Edison και ΕΛΠΕ.  
Σε προηγούμενη φάση, το «πράσινο φως» από το ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε η παραχώρηση στον Πατραϊκό, με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison να προγραμματίζουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τέλος του 2019, καθώς η περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη.
Επίσης, η Energean αναμένει τις άδειες για να προχωρήσει σε πραγματοποίηση παραγωγικής γεώτρησης στο Κατάκολο, η οποία αναμένεται να προστεθεί μαζί με το Έψιλον στην παραχώρηση του Πρίνου στα καινούρια κοιτάσματα που εντός της επόμενης χρονιάς θα δώσουν παραγωγή στην Ελλάδα, μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.
Από τη Βουλή έχουν επίσης «περάσει» οι τέσσερις χερσαίες παραχωρήσεις, με συνέπεια τα Ελληνικά Πετρέλαια να έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την έρευνα των μπλοκ «Άρτα - Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» από τα ΕΛΠΕ.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, στις παραχωρήσεις των οποίων από τον Μάρτιο του 2017 συμμετέχει η Repsol, εξαγοράζοντας το 60% από την Energean, η οποία είχε αναλάβει τις έρευνες στις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του ΥΠΕΝ.
Έτσι, στα Ιωάννινα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά η ολοκλήρωση του περίπου 80% των σεισμικών ερευνών που απομένουν, ενώ το 2019 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές μελέτες και στην Αιτωλοακαρνανία.

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για έρευνες

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τα πιθανά κοιτάσματα, τόσο οι φορείς την πολιτείας όσο και οι ίδιοι οι ανάδοχοι αποφεύγουν να κάνουν ποσοτικές προβλέψεις, σημειώνοντας ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει μόνο από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε κάθε παραχώρηση, οι οποίες θα διενεργηθούν μόνον αν καταλήξουν σε απτές ενδείξεις οι έρευνες που θα προηγηθούν.
Ωστόσο, και μόνο οι επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη διενέργεια αυτών των μελετών, οι οποίες θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, υποδηλώνουν (έμμεσα μεν, έμπρακτα δε) την αισιοδοξία για τα αποτελέσματά τους. 
Ειδικά μάλιστα για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις που θα «ακτινογραφηθούν», σημαντικός θετικός παράγοντας είναι η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο (όπως στην Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ), με τις οποίες έχουν γεωλογικές ομοιότητες τα ελληνικά μπλοκ.
Έτσι, καθίσταται εύλογη η υπόθεση ότι η δυτική και η νότια Ελλάδα αποτελούν προεκτάσεις αυτών των συστημάτων, βάζοντας τις στο «κάδρο» των υποψήφιων προς έρευνα περιοχών από τους ξένους επενδυτές.

Σε αναμονή θετικών αποτελεσμάτων η Κύπρος

Για τις προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, ορόσημο αποτελούν οι έρευνες της ExxonMobil στο «οικόπεδο» 10, το οποίο θεωρείται εξάλλου ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου, σημειώνοντας ωστόσο πως τελεσίδικη εικόνα θα υπάρξει μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων τους.
Εξάλλου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Tristan Asprey, για να είναι οποιοδήποτε ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμη, θα χρειαστεί να υπάρξουν κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους.
Επίσης, όπως πρόσθεσε, σημαντική παράμετρος δεν είναι μόνο η ποσότητα του αερίου που θα βρεθεί, αλλά και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Η ποιότητα και η ποσότητα του κοιτάσματα θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της αμερικανικής εταιρείας, ενώ θα αποτελέσει εν πολλοίς βαρόμετρο για την προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο και εξαγωγέα ενέργειας, ένα όραμα που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας.
Πάντως, έως το φθινόπωρο του 2019 θα υπάρξουν και άλλες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες προγραμματίζουν εντός των επόμενων 10 μηνών η Total με την Eni.
Η υπόθεση υδρογονάνθρακες για την Κύπρο απέκτησε σημαντική ώθηση το 2011, όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη στο «οικόπεδο», το οποίο όπως αποδείχθηκε στην πορεία περιέχει οικονομικά βιώσιμες ποσότητες φυσικού αερίου (4,5 τρισ. κυβικά πόδια).
Επίσης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, πραγματοποιήθηκε γεώτρηση της Total με την ENI στο κοίτασμα «Ονησιφόρος» στο «οικόπεδο» 11, με τα ευρήματα να χαρακτηρίζονται μικρού έως μεσαίου μεγέθους, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τα χαρακτηριστικά του Ζορ, του γειτονικού τεράστιου κοιτάσματος στην Αίγυπτο.
Μία ακόμη γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και Total στο κοίτασμα Καλυψώ στο «οικόπεδο» 4, έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς υπολογίζεται ότι το κοίτασμα περιέχει πάνω από 8 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.
Ωστόσο, για να εκτιμηθεί η ακριβής ποσότητα, θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης