Χρηματιστήριο & Αγορές

Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια - Σε bear market η Wall - Πτώση 13,5% για την Ευρώπη

Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια - Σε bear market η Wall - Πτώση 13,5% για την Ευρώπη

Η... «σφαγή» στις αγορές μόλις ξεκίνησε, προειδοποιούν οι κορυφαίοι αναλυτές - Συστήνουν στους επενδυτές να μείνουν μακριά

Η είσοδος τόσο του S&P 500 όσο και του Nasdaq σε bear market ήταν αρκετή για να επαναφέρει τους φόβους για ένα γενικευμένο κραχ όχι μόνο στη Wall Street αλλά στο σύνολο των διεθνών αγορών.
Οι αναλυτές, άλλωστε, έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η 10ετής bull market όχι μόνο είχε φθάσει στο τέλος της αλλά αυτό το τέλος δεν θα ήταν διόλου ευχάριστο για τους επενδυτές.
Πέραν της ελεύθερης πτώσης των τριών βασικών δεικτών της Wall Street, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, ένα ακόμη από τα πλεόν βασικά χαρακτηριστικά των αγορών είναι η εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα, με τον δείκτη VIX να ενισχύεται 268% από την αρχή του έτους, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν αισθάνονται καθόλου σίγουροι για το μέλλον των αγορών.
Άλλωστε και οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση 13,5% από τις αρχές του 2018 και οδεύουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2016 ύστερα από τις απογοητευτικές ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα ο ανοιχτός πόλεμος που συνεχίζεται μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και της Fed, με τον Trump να επιτίθεται σχεδόν καθημερινά στην Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα σε μία τελευταία ανάρτησή του στο Twitter ουσιαστικά να την κατηγορεί για ανικανότητα, επιτείνουν το αρνητικό κλίμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την αποπομπή του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, έστω και εάν ο Trump ήταν αυτός που τον επέλεξε.
Το γεγονός, δε, ότι και οι 11 κλαδικοί δείκτες του S&P 500, του δείκτη - βαρόμετρο της αμερικανικής βιομηχανίας, έχουν εισέλθει σε bear market, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, με δεδομένο ότι εντός του 2019 δεν θα υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούν να στηρίξουν τις αγορές, όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό πακέτο και οι μειώσεις φόρων στις ΗΠΑ.

BofA: Τα εννέα σημάδια που δείχνουν ότι η bear market θα συνεχιστεί

Η διόρθωση των τελευταίων μηνών στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης αναμένεται να επιδεινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμά σε νέα της ανάλυση η Bank of America (BofA) Merrill Lynch, παραθέτοντας και τις σχετικές «αποδείξεις».
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα βασίζεται σε 9 «σημάδια» που αποδεικνύουν την παραμονή του αρνητικού κλίματος στη BofA, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί.
Αρχικά, ο δείκτης Bull & Bear Indicator που συντάσσει η τράπεζα έχει υποχωρήσει κάτω από τις 2 μονάδες, γεγονός που συνοδεύτηκε με μία «bear» κατά το παρελθόν.
Το δεύτερο σημάδι, που δεν έχει ενεργοποιηθεί, είναι αν η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες -και, επακόλουθα, στην παγκόσμια οικονομία- εκτοξευθεί σε πάνω από 35% (από 15% αυτή τη στιγμή), με βάση δεδομένα όπως οι δείκτες PMI.
Το τρίτο σημάδι θα είναι η μη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019, από +8% το τρέχον έτος, ενώ το τέταρτο σημάδι συνδέεται με τη στρατηγική των επενδυτών της Wall και συγκεκριμένα την πώληση άκρως κερδοφόρων θέσεων όπως οι τεχνολογικές μετοχές και το δολάριο ΗΠΑ.
Το πέμπτο σημάδι που έχει επίσης ενεργοποιηθεί, είναι η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου.
Έκτο σημάδι είναι η «καταναγκαστική» αγορά περιουσιακών στοιχείων που ενισχύονται σε ημερήσια μόνο βάση -όπως έγινε και πρόσφατα με την εκεχειρία Κίνας και ΗΠΑ στο εμπόριο- από κατά τα άλλα «bear» επενδυτές.
Έβδομο σημάδι αποτελεί η έντονη άνοδος του λαϊκισμού και οι συνέπειες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ το όγδοο σημάδι θα είναι μία ενδεχόμενη σημαντική αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.
Τέλος, το τελευταίο σημάδι για μία κατάρρευση των αγορών θα είναι μία ανύπαρκτη θετική αντίδραση στις μετοχές, παρά την αύξηση των συστάσεων «buy» από πλευράς αναλυτών.

Deutsche Bank: Η Wall Street θα αργήσει αρκετά να ανακάμψει – Τα ιστορικά δεδομένα

Η υποχώρηση της Wall Street η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2018 έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε όλες τις αγορές.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 12% από τον Οκτώβριο, ενώ ακολούθησε μία περίοδο έντονων διακυμάνσεων, με την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να έχει υποχωρήσει κατά 35 μονάδες βάσης.
Η τιμή πετρελαίου έχει αποδυναμωθεί 35%, ενώ το δολάριο συνεχίζει να σημειώνει ράλι, με άνοδο 8% σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2018.
Ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσικό οι επενδυτές να αναρωτιούνται πότε θα υπάρξει ανάκαμψη των αγορών και κυρίως της Wall Street.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι η κατακόρυφη θέση τοποθετήσεων στα futures της Wall Street, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Parag Thatte αναλυτής της Deutsche Bank.

Οι επενδυτές πρέπει να μείνουν εκτός αγορών

Κάθε φορά που οι αγορές υποχωρούν, αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι τότε είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου οι επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών, μιας και οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει.
Όμως, όπως αποκαλύπτει ο Ronnie Shah, ειδικός στις τεχνικές αναλύσεις για λογαριασμό της Deutsche Bank υπάρχει ένας δείκτης που έχει δημιουργήσει η τράπεζα και υποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Πρόκειται για τον δείκτη Variance Risk Premium (VRP), ο οποίος «μετρά» το εκτιμώμενο ρίσκο μίας αγοράς (όπως αυτό αποτυπώνεται σε δείκτες όπως ο VIX) και το πραγματικό ρίσκο.
Όταν ο δείκτης VRP βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι έχουν εμφανιστεί αγοραστικές ευκαιρίες στις αγορές και φυσικά ισχύει το αντίθετο όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, αυτή τη στιγμή ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται στο 3 δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από τον ιστορικό μέσο όρο του που φθάνει στο 12.
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν οι επενδυτές να… φύγουν από τις αγορές

Alhambra Investment: Τα futures των αμερικανικών ομολόγων δείχνουν κατάρρευση

Στο τρέχον περιβάλλον των αγορών που τα «σημάδια»-προπομποί ενός επικείμενου «κραχ» πληθαίνουν, η Alhambra Investment Partners εστιάζει ειδικότερα σε ένα περιουσιακό στοιχείο.
Αφού επισημάνει πως το πετρέλαιο, η απόκλιση από τα πρόσφατα υψηλά (άνω του 10% για τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες) όπως και η καμπύλη αποδόσεων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες, φανερώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για μία κατάρρευση της Wall Street ή μία ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, η εταιρεία εστιάζει στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) των Treasuries.
Όπως σημειώνει, η αγορά των futures στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ χρησιμεύει ως αντιστάθμισμα σε έναν κίνδυνο.
Από τις 27 Νοεμβρίου 2018, λοιπόν, τα εν λόγω συμβόλαια ξεπέρασαν τα 1,1 εκατομμύρια, για πρώτη αφορά από το 1998.
Το ψυχολογικό όριο που δείχνει αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές, σύμφωνα με την Alhambra Investment Partners, είναι το ένα (1) εκατομμύριο συμβόλαια futures -στο οποίο βρίσκεται τώρα κοντά η αγορά.
Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε «πολυκοσμία» στην αγορά των futures Treasuries, ήταν το 2008, όταν επήλθε και η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης