Επιχειρήσεις

Τροπολογία - "ανάσα" του ΥΠΟΙΚ στη ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Πως μπορεί να κάνει απόσβεσή τους

Τροπολογία -

Οι οφειλές των τελικών καταναλωτών προς την επιχείρηση φθάνουν τα 780 εκατ. ευρώ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τροπολογία που θα μπορούσε να αποδειχθεί βοηθητική τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τις τράπεζες κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ψηφίστηκε.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να απορροφηθούν ζημίες για τις μεν τράπεζες σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, σε ότι αφορά τη ΔΕΗ από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν θα εισπράξει.   
Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έρχεται να τροποποιήσει το νόμο 4548/2018 που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο, επιφέροντας αλλαγή στις διατάξεις που διέπουν την ονομαστική αξία των μετοχών.
Ο νόμος 4548/2018 που δημοσιεύτηκε την 13η Ιουνίου 2018 στη  Εφημερίδα της Κυβέρνησης προέβλεπε πως «η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να κεφαλαιοποιηθεί».
Με την νέα τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή αλλάζει την παραπάνω διάταξη ως εξής: «H διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να α) κεφαλαιοποιηθεί ή β) να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας, έκτος εάν υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια τα οποία κατά το νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συμψηφισμό των ζημιών αυτών».

Λογιστική κάλυψη ζημιών 

Η νέα διάταξη διευκολύνει τους μετόχους εταιριών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να καλύψουν με πραγματικό χρήμα τις ζημιές των επιχειρήσεών τους.
Και τούτο διότι τους δίνει τη δυνατότητα  να αποκτήσουν προσθετό όφελος από μια αύξηση κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας το λογιστικό ποσό από τη διαφορά μεταξύ του αρτίου και της τιμής έκδοσης ώστε να απορροφήσουν ζημιές.
Για παράδειγμα εάν η ονομαστική αξία της μετοχής μιας εταιρίας είναι στο 1 ευρώ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είναι στα 2 ευρώ, η διαφορά του 1 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό ζημιών, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε μόνον να κεφαλαιοποιηθεί.
Αυτή η δυνατότητα συμψηφισμού προς απόσβεση ζημιών διευκολύνει τη ΔΕΗ βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ελληνικό δημόσιο καθώς με μια μικρή αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να παραχθεί λογιστική διαφορά ικανή να συμψηφίζει μεγάλες ζημιές, που προκύπτουν τους λεγόμενους τελικούς καταναλωτές δηλαδή αυτού που οφείλουν στη ΔΕΗ αλλά είτε έχουν αλλάξει ΑΦΜ είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Υπολογίζεται ότι οι οφειλές των τελικών καταναλωτών προς τη ΔΕΗ φθάνουν τα 780 εκατ. ευρώ.
Επίσης η διάταξη διευκολύνει τις τράπεζες που δεν διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για να μετάσχουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς τους επιτρέπει με λογιστικό τρόπο να αποφύγουν ζημιές και ως εκ τούτου την ενεργοποίηση του σχήματος του αναβαλλόμενου φόρου.
Πρόκειται δηλαδή για έμμεση αύξηση κεφαλαίου ειδικής χρήσης, καθώς έχει ως αποκλειστικό σκοπό το συμψηφισμό ζημιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης