Ενέργεια

Οι προσλήψεις δεν έδωσαν ώθηση στη ΡΑΕ – Με ρυθμούς … χελώνας το έργο της Αρχής

Οι προσλήψεις δεν έδωσαν ώθηση στη ΡΑΕ – Με ρυθμούς … χελώνας το έργο της Αρχής

Ακόμα και η απλή ανάρτηση των αποφάσεων της ΡΑΕ μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύμηνη διαδικασία

Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε σημαντικές αποφάσεις και εγκρίσεις που χρειάζεται να λάβει η ΡΑΕ, με συνέπεια να παραμένουν σε εκκρεμότητα ρυθμιστικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες τόσο για την εύρυθμη της αγοράς ενέργειας όσο και για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί.
Μάλιστα, οι αργοί ρυθμοί της Αρχής έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει προσλάβει πολυάριθμους συμβασιούχους, γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να αμβλύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Ωστόσο, τη στιγμή που θα έπρεπε το νέο έμψυχο δυναμικό να έχει σημαντική εμπειρία στην ενέργεια, όπως εξάλλου όριζε η προκήρυξη, παρ’ όλα αυτά απορρόφησε ακόμα και αρκετούς πολιτευτές που ουδεμία γνώση είχαν από τον συγκεκριμένο τομέα. 
Σε κάθε περίπτωση, ενώ τουλάχιστον αριθμητικά σφύζει πλέον από προσωπικό, συνεχίζει να προβληματίζει με την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αρμοδιοτήτων της.

Ενδεικτικό είναι πως εκτός από τις τεράστιες καθυστερήσεις που εισπράττουν Διαχειριστές και φορείς της αγοράς, ακόμα και η ανάρτηση των αποφάσεων της Αρχής μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε πολύμηνη διαδικασία.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι Κανονισμοί των νέων αγορών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν έχουν λάβει η EXE και ο ΑΔΜΗΕ τους Κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Αγοράς Εξισορρόπησης, αντίστοιχα.
Κι αυτό παρόλο που τα σχετικά κείμενα έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ ήδη από τον Νοέμβριο.

Εκκρεμότητες που στοιχίζουν 

Από τις καθυστερήσεις δεν γλίτωσε όμως ούτε το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ, η έγκριση του οποίου παρέμενε μάλιστα σε εκκρεμότητα καθ’ όλο το κρίσιμο στάδιο της ιδιωτικοποίησης.
Ενδεικτικό είναι πως το Πρόγραμμα είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο του 2017, για να πάρει το «πράσινο φως» από την Αρχή 13 μήνες αργότερα.
Εξίσου ακατανόητη κατάσταση παρατηρείται και σε επίπεδο αδειών.
Απόδειξη το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν οι άδειες των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, τη στιγμή που για τον ίδιο λόγο μεγάλες επενδύσεις παραμένουν στα συρτάρια.
Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα δεν αποτελεί ούτε ο καθορισμός των WACC των Διαχειριστών.
Καμία προθεσμία δε φαίνεται να ανησυχεί τη ΡΑΕ, η οποία φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κινηθεί με τις δικές της ταχύτητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης