Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Η Πολωνία σχεδιάζει μείωση φόρων και κόστους για συγκράτηση των τιμών ρεύματος

Η Πολωνία σχεδιάζει μείωση φόρων και κόστους για συγκράτηση των τιμών ρεύματος

Στόχος η διατήρηση των τιμών στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2018

Η κυβέρνηση της Πολωνίας σχεδιάζει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ζήτησσε από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας  να μειώσουν το κόστος, ως μέρος των μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της αύξησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος όταν στη χώρα διεξαχθούν γενικές εκλογές.
Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να υιοθετηθούν από την κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα θα συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών του 2019 στα επίπεδα του πρώτου εξάμηνου του 2018, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στη δημόσια τηλεόραση.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης στην Πολωνία αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του άνθρακα και του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η χώρα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας σε ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
"Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα και των λαθών των προκατόχων μας, υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί που ωθούν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ξεκινήσαμε μηχανισμούς που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των τιμών σταθερών ", δήλωσε ο Morawiecki.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην Πολωνία θα μειωθεί σε 5 ζλότι (1,33 δολάρια) ανά μεγαβάτ ώρα (MWh) από 20 ζλότι.
Ο Morawiecki κάλεσε επίσης τους κρατικούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι PGE, Enea, Energa και Tauron, να μειώσουν το κόστος.
Για να καλυφθεί το κόστος της φορολογικής ελάφρυνσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει πρόσθετα δικαιώματα εκπομπής CO2 για περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ζλότι.
"Το άθροισμα όλων αυτών των παραδοχών θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σταθερές στο επίπεδο που βρίσκονταν το πρώτο εξάμηνο του 2018", ανέφερε ο Morawiecki.
Ενώ ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς ενέργειας δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα έπρεπε να αντανακλώνται στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Η αναμενόμενη άνοδος των τιμών ενέργειας οδήγησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης