Φυσικό Αέριο

Αισιόδοξος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil για τις προοπτικές στο οικόπεδο «10» - Τι είπε για τον Εast Med

Αισιόδοξος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil για τις προοπτικές στο οικόπεδο «10» - Τι είπε για τον Εast Med
Ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές στο οικόπεδο 10
Για τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου μετά την ανακάλυψη του Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, την γεώτρηση στην Κύπρο και τις επιλογές αξιοποίησης από ενδεχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο θαλασσοτεμάχιο 10 μίλησε σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της Exxon Mobil, Tristan Aspray.
Ο Αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές στο οικόπεδο 10, δεδομένων των πρόσφατων ανακαλύψεων στα κυπριακά ύδατα - όπως η Αφροδίτη και η Καλυψώ.
Για να είναι ωστόσο οποιοδήποτε ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμη, θα χρειαστεί να υπάρξουν κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους, σημείωσε ο κ. Aspray, προσθέτοντας ότι δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα του αερίου που θα βρεθεί, αλλά και την ποιότητα του κοιτάσματος στην οποία βρίσκεται αυτό το αέριο.
Τεχνικοί παράγοντες όπως η διαπερατότητα του κοιτάσματος, η ευκολία ροής του αερίου στα φρέατα παραγωγής, καθώς και το εάν το αέριο είναι συγκεντρωμένο, είναι αυτό που θα καθορίσει το συγκεκριμένο οικονομικό όριο για οποιαδήποτε αναπτυξιακή λύση, εξήγησε Aspray.
Αναφορικά με τον αγωγό East Med και τον αγωγό προς Αίγυπτο, ο Aspray αναγνώρισε ότι όλες αυτές οι επιλογές είναι εφικτές αλλά κατέστησε σαφές ότι «η προτίμησή μας [ExxonMobil] θα ήταν να φέρει το αέριο στην ξηρά στην Κύπρο, να χρησιμοποιήσει μέρος του φυσικού αερίου για να καλύψει την τοπική ζήτηση και στη συνέχεια να υγροποιηθεί σε μια μονάδα υγροποίησης - ένα εργοστάσιο ΥΦΑ - έτσι ώστε να μπορεί να εξαχθεί σε πλοία σε αγορές στην Ευρώπη και ενδεχομένως πέραν αυτού. «Η συλλογιστική είναι διττή, δήλωσε ο Aspray:" Νομίζουμε ότι θα αποδώσει περισσότερα οφέλη στην τοπική οικονομία - αλλά και θα δώσει στην Κύπρο μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές μάρκετινγκ της.»
Ο αξιωματούχος της Εxxon Mobil ρωτήθηκε και για τις προοπτικές νοτίως της Κρήτης όπου η εταιρεία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνες και γεωτρήσεις.
«[Είμαστε] πολύ ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του χώρου, είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια ενιαία εξερεύνηση καλά, έτσι νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί» δήλωσε ενθουσιασμένος.
«Το ενδιαφέρον μας στην περιοχή προέρχεται κυρίως από τη γεωλογία από τη βόρεια και νοτιοανατολική πλευρά της περιοχής στην παράκτια περιοχή της Κρήτης.
Ο Aspray εξήγησε πως το πρώτο μέρος του προγράμματος εξερεύνησης της κοινοπραξίας θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων αναγνώρισης, προκειμένου να εκτιμήσει εάν οι «γεωλογικές ιδέες τους μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες γεωτρήσεων».
Αναφορικά με την πρόκληση γεωτρήσεων νοτίως της Κρήτης σε οικόπεδα που έχουν βάθος 3000 χιλιομέτρων ο Aspray επεσήμανε ότι «δεν είναι πέρα ​​από αυτό που η βιομηχανία ήταν σε θέση να κάνει σε άλλα μέρη του κόσμου, για παράδειγμα, σε μέρη όπως ο Κόλπος του Μεξικού, όπου υπάρχουν εξελίξεις τώρα, που τρυπούν σε παρόμοια βάθη νερού».
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι πέρα ​​από τις σημερινές δυνατότητες της βιομηχανία», δήλωσε ο Aspray.
Η κοινοπραξία (TOTAL-EXXOΝ Μοβιλ) πρέπει ακόμα να περιμένει το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την εξερεύνηση πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, δήλωσε o Aspray εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
«Είναι προφανές ότι, αν υπάρξουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις και πρόσθετες εξελίξεις, η περιοχή θα μπορούσε, ναι, να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτού» δήλωσε ο Aspray.
 
Πηγή:sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης