Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εγκρίνεται από την EnExClear η εισήγηση για τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Εγκρίνεται από την EnExClear η εισήγηση για τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Η εισήγηση περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις της ΡΑΕ με βάση τις επισημάνσεις των ενδιαφερομένων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης

Στην τελική φάση μπαίνει και ο Κανονισμός Εκκαθάρισης Συναλλαγών των δύο spot αγορών (επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας αγοράς), καθώς σήμερα (21/12) θα λάβει το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης EnExClear η τελική εισήγηση προς τη ΡΑΕ.
Έτσι, στη συνέχεια η εισήγηση θα υποβληθεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να επισημοποιηθεί ως Κανονισμός.
Υπενθυμίζεται πως η EnExClear (Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας) συστάθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), η οποία αποτελεί και τον μοναδικό μέτοχό της.

Σκοπός της εταιρείας είναι η εκκαθάριση των συναλλαγών στην αγορά επόμενης ημέρας και την ενδοημερήσια αγορά.
Από την άλλη πλευρά, την εκκαθάριση των συναλλαγών της ενεργειακής χρηματοπιστωτικής αγοράς (αγοράς παραγώγων) θα αναλάβει η ATHEXClear, που ανήκει στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η τελική εισήγηση για τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις που έκανε η Ρυθμιστική Αρχή, με βάση τις επισημάνσεις που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της αρχικής εισήγησης που είχε καταρτίσει η ΕΧΕ.
Η εισήγηση αυτή είχε τεθεί σε διαβούλευση μαζί με τις εισηγήσεις της ΕΧΕ για τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς και του ΑΔΜΗΕ για τον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Καθυστερεί η προσαρμογή των IT συστημάτων

Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, τόσο ο Κανονισμός του  Χρηματιστηρίου Ενέργειας (δηλαδή των δύο spot αγορών) όσο και ο Κανονισμός  της Αγοράς Εξισορρόπησης έχουν ήδη εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Δεκεμβρίου, στην ΕΧΕ και τον ΑΔΜΗΕ δεν έχουν φτάσει ακόμη οι εγκεκριμένοι κανονισμοί, γεγονός που δημιουργεί καθυστέρηση στην προσαρμογή των αντίστοιχων ΙΤ συστημάτων και επομένως την ολοκλήρωσή τους.
Σε κάθε περίπτωση, με τη δρομολόγηση της οριστικοποίησης και του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών, για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Χρηματιστήριου Ενέργειας απομένει μόνο η κατάρτιση του Κανονισμού της αγοράς παραγώγων, δηλαδή της προθεσμιακής αγοράς.
Πηγές της ΕΧΕ τοποθετούν την οριστικοποίησή του εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης