Διεθνή

Σε άρση των κυρώσεων κατά της Rusal προχωρούν οι ΗΠΑ - Σε χαμηλό 16 μηνών οι τιμές αλουμινίου

Σε άρση των κυρώσεων κατά της Rusal προχωρούν οι ΗΠΑ - Σε χαμηλό 16 μηνών οι τιμές αλουμινίου
Ο Deripaska θα παραμείνει υπό κυρώσεις, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο οι τρεις επιχειρήσεις του - Rusal, En + και η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας EuroSibEnergo - συμφώνησαν να αναδιαρθρωθούν και να μειώσουν τα ποσοστά συμμετοχής του
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα άρει κυρώσεις κατά της αυτοκρατορίας του ρώσου επιχειρηματία Oleg Deripaska, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα αλουμινίου Rusal και της μητρικής En +, υποβαθμίζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές αλουμινίου στο Λονδίνο υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα 16 μηνών μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι μετοχές της Rusal, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου παγκοσμίως μετά την κινεζική  Hongqiao, σημείωσαν υψηλό οκτώ μηνών.
Το τριμηνιαίο συμβόλαιο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε στα 1.905,5 δολάρια/τόνο το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου του 2017.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες  του Deripaska, Rusal, En + και άλλες στις οποίες κατέχει μετοχές, αναφέροντας «κακοήθεις δραστηριότητες» από τη Ρωσία και προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές αλουμινίου.
Μετά την άσκηση πίεσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ουάσιγκτον ανέβαλε την επιβολή των κυρώσεων και άρχισε συνομιλίες με την ομάδα του Deripaska για την κατάργηση της Rusal και της En + από τη μαύρη λίστα αν παραχωρούσε τον έλεγχο της Rusal.
Ο Deripaska θα παραμείνει υπό κυρώσεις, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι τρεις επιχειρήσεις του - Rusal, En + και η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας EuroSibEnergo - συμφώνησαν να αναδιαρθρωθούν για να μειώσουν τα ποσοστά συμμετοχής του Deripaska.
Οι μετοχές της Rusal ενισχύθηκαν έως και 26,8% την Πέμπτη στο υψηλότερο επίεπεδο από τον Απρίλιο, τον μήνα που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις.
"Αυτές οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σημαντικά την κυριότητα του  Deripaska και να αποσπαστούν από τον έλεγχό του", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου ην Τετάρτη 19/12/2018, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σε ένα μήνα.
Η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία άσκησε έντονες πιέσεις στην Ουάσινγκτον για την άρση των κυρώσεων και την προστασία των 600 θέσεων εργασίας σε μια μονάδα αλουμίνας, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν "μια πολύ ευπρόσδεκτη επιστροφή" στις προσπάθειες αυτές.
Το εργοστάσιο Aughinish Alumina θα είναι απαλλαγμένο από την απειλή κυρώσεων μετά από μια περίοδο 30 ημερών, αναφέρει το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η εγκατάσταση χυτεύει το ένα τρίτο της αλουμίνας της Ευρώπης, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για το αλουμίνιο.
Η Rusal εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση των ΗΠΑ και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στις κανονικές συνθήκες εργασίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης