Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed

Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019
Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τον αγωγό έκλεισε, ενώ πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Τσίπρας: Έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα

Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιέιται στο Ισραήλ.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

Νετανιάχου: Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο αγωγό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η περιοχή αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω της καινοτομίας. Θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε την καινοτομία μαζί σας, δήλωσε. Οι δεσμοί και η φιλία μας ενισχύεται, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η φιλία αυτή δεν εδράζεται μόνο στην επιχειρηματική συνεργασία αλλά στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι χώρες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε και την βοήθεια που παρέχει η μια χώρα στην άλλη δίνοντας το παράδειγμα με τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ο ίδιος, έκανε αναφορά και στον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τον εκλεκτό προσκεκλημένο.
Μιλώντας για τον EastMed ανέφερε ότι συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική μεσόγειο στην Ευρώπη.
Η συμφωνία ανέφερε, θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα. «Ενώ εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε αγωγούς συνεργασίας κάποιοι θέλουν να οικοδομήσουν την τρομοκρατία», δήλωσε.
Το Ισραήλ προωθεί δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, δήλωσε αναφερόμενος στο Ιράν.

Αναστασιάδης: Σημαντικότερο επίτευγμα o EastMed

Θεωρώ επίσης εξόχως σημαντική την υιοθέτηση νέων κοινών δράσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, επικοινωνιών, εκπαίδευσης, υγείας, τουρισμού, γεωργίας, υδάτινων πόρων, άμυνας, και περιβάλλοντος. Το σημαντικότερο είναι τα όσα συνομολογούνται, και σήμερα έχουμε καταλήξει για την κατασκευή του αγωγού EastMed για τον οποίον αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για να καταστεί δυνατόν ενδεχομένως μεταξύ και τεσσάρων χωρών. Το έργο αυτό είναι από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα της τριμερούς μας συνεργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη πως σαν αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών η περιοχή μας θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες σε αρνητικές συνέπειες, ενημέρωσα του φίλους Πρωθυπουργούς για την πρωτοβουλία που προτίθεμαι να αναλάβω, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού κέντρου διαμόρφωσης και συντονισμού πολιτικής και δράσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και Μέσης Ανατολής.

Πρέσβης ΗΠΑ στο Ισραήλ: Υποστηρίζουμε πλήρως τον EastMed

Τέλος, ο κ. Φρίντμαν, σε δήλωση του προς τα Μ.Μ.Ε και μιλώντας εξ ονόματος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την υποστήριξη του στην Τριμερή Συνεργασία χαρακτηρίζοντας την «άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον EastMed αγωγό μείζονος σημασίας προσκαλώντας μάλιστα και άλλες χώρες να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν την επιτυχία αυτού του project.


324234234



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης