Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Ενέργεια και East Med στο επίκεντρο

Υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – Ενέργεια και East Med στο επίκεντρο

Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική συμμετοχής τους στο «συνεταιρισμό» των τριών κρατών

Με την παρουσία και του αμερικανού πρέσβη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 5η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, αύριο Πέμπτη (20/12) στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. 
Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας.
Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει το πρωί της 20ης Δεκεμβρίου με διμερείς κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ηγετών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών στην οποία θα παραστεί ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η ισραηλινή πλευρά για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med είναι η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον χαρακτήρισε έργο ύψιστης προτεραιότητα για το Ισραήλ.
Μάλιστα ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προώθηση της κατασκευής του αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης του Μπερ Σεβά.
«Ελπίζω, είπε, ότι το σχέδιο θα προχωρήσει και θα μετατρέψει το Ισραήλ σε προμηθευτή αερίου. Όχι μόνο τοπικά, αλλά και παγκοσμίως».

Διεύρυνση με συμμετοχή των ΗΠΑ

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχουν στο σχήμα που έχουν διαμορφώσει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σμούελ Ρεβέλ σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός των τριών χωρών, είναι ανοικτός και σε άλλα κράτη.
Εξάλλου όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter η Πρωθυπουργία του Ισραήλ, αυτή η τριμερής συνάντηση δεν θα είναι η τελευταία, ενώ θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ άλλων και για τον αγωγό East Med .
Σε ότι αφορά δε, την παρουσία του αμερικανού πρέσβη στις συνομιλίες έχει αναφερθεί και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο σημείωσε ότι αναμένει σύντομα να εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
«Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ενδιαφέρον που οι ΗΠΑ επέδειξαν για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που αναμένω ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί και εμπράκτως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Συναφής είναι και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση υφιστάμενων ενεργειακών εξαρτήσεων της Κύπρου, με τη δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ενισχυτική των προσπαθειών για δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε, είναι και ο αγωγός EastMed».
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med δεν πρόκειται να υπογραφεί στην Μπερ Σεβά, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης