Επιχειρήσεις

Συνεργασία με νέους προμηθευτές αερίου και επέκταση retail σε γειτονικές χώρες προωθεί η Elpedison

Συνεργασία με νέους προμηθευτές αερίου και επέκταση retail σε γειτονικές χώρες προωθεί η Elpedison

Στελέχη της εταιρίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ εκτιμούν ότι το 2019 θα ενισχυθούν οι τάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών

Φυσικό αέριο απευθείας από τη Βουλγαρία μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου είναι έτοιμη να μεταφέρει από τις αρχές του 2019 η Elpedison για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμο των δύο μονάδων φυσικού αερίου σε Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα η εταιρία με μετόχους τα ΕΛΠΕ, την ιταλική Εdison και τον όμιλο Ελλάκτωρ εξετάζει και τη δυνατότητα προμήθειας LNG μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. 

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εταιρία ηλεκτροπαραγωγής που στρέφεται στην προμήθεια φυσικού αερίου για ιδιοκατανάλωση, αξιοποιώντας το άνοιγμα του ανταγωνισμού στα τρία σημεία εισόδου της χώρας και τις ευκαιρίες που δίνονται για απεξάρτηση από τη ΔΕΠΑ που αποτελούσε μέχρι πρότινος μοναδικό προμηθευτή της εγχώριας αγοράς.
Η στροφή της Elpedison στην αναζήτηση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας για ενίσχυση της θέσης της τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όσο και στην επέκτασή της στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων από την Βουλγαρία μέχρι και την Ουγγαρία.
Η μείωση του κόστους καυσίμου για την λειτουργία των δύο συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας και στον κλάδο της προμήθειας όπου συγκεντρώνει μερίδιο 3,16% (Οκτώβριος 2018).

Ανάπτυξη εργασιών σε γειτονικές χώρες 

Παράλληλα αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στο retail, εντάσσοντας στα σχέδιά της την διασφάλιση μεριδίων στις αγορές των Βαλκανίων όπου ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές, βάζοντας στο πλάνο και την αγορά της Ουγγαρίας.
Σε ότι αφορά στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, στελέχη της Εlpedison εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά με αυτή του 2018.
Τα επίπεδα της Οριακής Τιμής Συστήματος στην οποία προμηθεύονται ενέργεια οι ιδιώτες πάροχοι και η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, λόγω των τιμών των ρύπων και των καυσίμων, ενώ και οι τιμές των ΝΟΜΕ αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.
Με αυτά τα δεδομένα αρμόδια στελέχη της Εlpedison δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της λιανικής αγοράς συνολικά και εκτιμούν ότι μέσα στο 2019 θα ενισχυθούν οι τάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η ίδια η Εlpedison πάντως έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του πελατολογίου της, αφήνοντας απ’ έξω πελάτες που είτε δεν πλήρωναν είτε άφηναν αναιμικά περιθώρια κέρδους, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο θετικά EBITDA στο τέλος της χρονιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης