Τελευταία Νέα

«Στα μαχαίρια» ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΡΑΕ για την ακύρωση της δημοπρασίας των μεγάλων φωτοβολταϊκών

«Στα μαχαίρια» ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΡΑΕ για την ακύρωση της δημοπρασίας των μεγάλων φωτοβολταϊκών

Η εταιρία υποστηρίζει πως από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός γνωρίζει το χαρτοφυλάκιο με το οποίο θα συμμετάσχει στην επανάληψη του διαγωνισμού, ακυρώνεται στην πράξη η ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία

Αιφνιδιασμό και αγανάκτηση προκάλεσε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η απόφαση της ΡΑΕ να ακυρώσει την πρόσφατη δημοπρασία για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρουν στο World Energy News πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρεία νιώθει κατάφωρα αδικημένη από την ακύρωση της διαδικασίας, ενώ ήδη εξετάζει τον τρόπο αντίδρασής της.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, η απόφαση της ΡΑΕ είναι ακατανόητη, αφού «τιμωρεί» συλλήβδην όλες τις εταιρείες που κατακύρωσαν τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους.
Έτσι καλούν τη Ρυθμιστική Αρχή να επανεξετάσει τη στάση της και να άρει την ακύρωση του διαγωνισμού.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η θυγατρική της ΔΕΗ ακολούθησε κατά γράμμα τη διαδικασία της προκήρυξης, καταναλώνοντας χρόνο και χρήμα για την προετοιμασία συμμετοχής στον διαγωνισμό και μπιντάροντας χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης, για να «περάσει» τις τρεις μονάδες με τις οποίες έλαβε μέρος, συνολικής ισχύος 35 MW.
Ωστόσο, λόγω της τακτικής που ακολούθησε ένας άλλος επενδυτής, ανεξάρτητα από το αν αυτή η τακτική ήταν αντιδεοντολογική ή όχι, οι τρεις μονάδες της επιχείρησης βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα, παρόλο που κανονικά είχαν προκριθεί, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει τι θα γίνει στην επανάληψη της διαδικασίας.

Ανατροπή σχεδίων

Μάλιστα, η εταιρεία αισθάνεται διπλά αδικημένη, αφού όχι μόνο ανατράπηκαν τα σχέδιά της χωρίς καμία δική της υπαιτιότητα, αλλά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας, όλη πλέον η αγορά γνωρίζει πως στην επανάληψη του διαγωνισμού θα «κατεβάσει» τα συγκεκριμένα έργα.
Έτσι, αν ο ανταγωνισμός ξέρει το χαρτοφυλάκιο με το οποίο θα συμμετάσχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει στην πράξη ακυρωθεί η ισότιμη συμμετοχή της στη διαδικασία.
Οι πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σημειώνουν επίσης πως αν η ΡΑΕ θεωρεί επιλήψιμη τη μη υποβολή προσφοράς για ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων από κάποιον συμμετέχοντα, αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να φροντίσει να κλείσει το συγκεκριμένο «παράθυρο» στους όρους της προκήρυξης του επόμενου διαγωνισμού.

Αντίθετα, ακυρώνοντας τη διεξαχθείσα διαδικασία, ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της, που είναι η διασφάλιση της τήρησης των όρων που η ίδια έχει θεσπίσει.
Έτσι, δείχνει σαν να διεκδικεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει αυθαίρετα στη διεξαγωγή των δημοπρασιών, κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ίδιο τον θεσμό των διαγωνισμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης