Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Σε κρίση διαρκείας η αγορά πετρελαίου θέρμανσης – Μείωση 20% με 30% των πωλήσεων το 2018

Σε κρίση διαρκείας η αγορά πετρελαίου θέρμανσης – Μείωση 20% με 30% των πωλήσεων το 2018

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη διάθεση του φετινού επιδόματος

Επανάληψη της περσινής χρονιάς, όπου οι πωλήσεις θέρμανσης είχαν καταγράψει αισθητή πτώση, εκτιμούν παράγοντες της κλάδου των πετρελαιοειδών πως θα υπάρξει και το 2018.
Έτσι σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η φετινή χρονιά θα κλείσει με μείωση των πωλήσεων που στην καλύτερη περίπτωση θα αγγίζει το 20%.
Σύμφωνα μάλιστα με το πιο δυσοίωνο σενάριο, η «βουτιά» μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας το 30%.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, το ποσοστό της πτώσης θα εξαρτηθεί από τις παραγγελίες του τελευταίου 15νθήμερου του έτους, οι οποίες με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.
Έτσι, στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες παραμείνουν χαμηλές έως το τέλος της χρονιάς, τότε θα επιβεβαιωθεί η πιο «αισιόδοξη» εκδοχή, με το 2018 να «κλείνει» κοντά στο -20%.
Σε αντίθετη περίπτωση, η πτώση των πωλήσεων εκτιμάται πως θα «γράψει» 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.
Τα παραπάνω ποσοστά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης είχαν σημειώσει μείωση 29%, δείχνουν πως για κάθε άλλο παρά έχουν περάσει τα δύσκολα για τη συγκεκριμένη αγορά.
Ο λόγος είναι πως οι «πληγές» της αγοράς, δηλαδή το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών λόγω της κρίσης καθώς και η υπερφορολόγηση, δεν έχουν εκλείψει.

Μάλιστα, η πτώση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών έχει πλήξει ιδιαίτερα τα επαρχιακά πρατήρια, για τα οποία αποτελούσε μία πολύ σημαντική πηγή εσόδων.
Ακόμη χειρότερα, οι ίδιοι κύκλοι του κλάδου εκτιμούν πως όσοι καταναλωτές έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, επιλέγοντας μία άλλη έστω και υποδεέστερη λύση για να ζεσταθούν, είναι δύσκολο να «επαναπατριστούν» στο μέλλον στο καύσιμο.
Κάτι που προοιωνίζεται πως η συγκεκριμένη αγορά είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα προ κρίσης.

Έως την Παρασκευή (21/12) η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη διάθεση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος το επίδομα θα έχει δύο σημαντικές αλλαγές, καθώς το ποσό της επιδότησης ανά λίτρο θα είναι αυξημένο κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι - αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15-16 λεπτά ανά λίτρο από 12,5 λεπτά που ήταν πέρυσι - ενώ θα είναι αισθητά διευρυμένος ο κατάλογος των δήμων που θα χαρακτηριστούν ως «ορεινοί», με αποτέλεσμα να δικαιούνται υψηλότερης επιδότησης σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Επίσης, μέσα στην εβδομάδα, ανακοινώνεται και η διανομή συμπληρωματικού επιδόματος 12,5 λεπτών του ευρώ στους περυσινούς δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι κατοικούν στους νομούς της Α΄ ζώνης αλλά και στις ορεινές περιοχές της Β΄ ζώνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης