Φυσικό Αέριο

Η Λιθουανία σχεδιάζει να αγοράσει FSRU

Η Λιθουανία σχεδιάζει να αγοράσει FSRU
Το κράτος θα εγγυηθεί δάνειο προς τη Klaipedos Nafta ύψους έως 160 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της αγοράς ή αντικατάστασης του FSRU
Η κρατική εταιρεία της Λιθουανίας Klaipedos Nafta πρόκειται να αγοράσει πλοίο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι τα τέλη του 2024, προκειμένου να καλύψει τις προμήθειες ενέργειας και να μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Klaipedos Nafta μισθώνει επί του παρόντος μια μονάδα πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), με το όνομα «Independence», από την Hoegh LNG της Νορβηγίας.
Η χρήση του πλοίου επέτρεψε στη Λιθουανία να εισάγει LNG από το 2014, «χτυπώντας» το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom  στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο καθώς και στη γειτονική Λετονία και Εσθονία.
"Αυτό θα μας οδηγήσει, πέραν του 2024, να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να διασφαλίσουμε την τιμολογιακή πίεση από το ρωσικό φυσικό αέριο", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας  Zygimantas Vaiciunas, καθώς ψήφισε το κοινοβούλιο για τη λειτουργία της εγκατάστασης εισαγωγής LNG της χώρας τουλάχιστον μέχρι το 2044.
Η χρήση φυσικού αερίου μειώνεται στη Λιθουανία, εν μέρει λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου πριν από το 2014. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χρήση LNG είχε αναγκάσει τη Ρωσία να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου κατά το ένα τρίτο, καταργώντας την ικανότητά της να χρησιμοποιεί το κόστος των καυσίμων ως μέσο πολιτικής πίεση.
Η Klafedos Nafta θα διεξάγει διεθνή διαγωνισμό για ένα FSRU μεταξύ 2021 και 2024, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mindaugas Jusius , στο Reuters. Η τρέχουσα δεκαετής μίσθωση λήγει στα τέλη του 2024, αλλά μια επιλογή είναι η αγορά του μισθωμένου σκάφους.
Το κράτος θα εγγυηθεί δάνειο προς τη Klaipedos Nafta ύψους έως 160 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της αγοράς ή αντικατάστασης του FSRU.
Η Λιθουανία πληρώνει σήμερα 66 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εκμίσθωση και λειτουργία «Independence», και μέχρι και 30 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη του.
Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Lietuvos Energija της Λιθουανίας, μέσω θυγατρικών εταιρειών, έχει συνάψει σύμβαση με την νορβηγική Equinor   για την εισαγωγή LNG  μέχρι το 2024.
Η Klaipedos Nafta ξεκίνησε πέρυσι ένα σταθμό επαναφόρτωσης LNG ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης