Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλάξεις Κομισιόν για τον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 με έλλειμμα 2,04%

Επιφυλάξεις Κομισιόν για τον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 με έλλειμμα 2,04%
Εικόνα σύμπνοιας στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης - Συνεδριάζει την Τετάρτη 19/12 το Ecofin
Αν και υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία ότι μετά τις αποφάσεις που έλαβε αργά το βράδυ της Κυριακής 16/12 η ιταλική κυβέρνηση για περικοπές ύψους περίπου 4 δις ευρώ από το νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό της για το 2019, θα υπήρχε συμφωνία με την Κομισιόν και θα αποφεύγονταν οι κυρώσεις κατά της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην έχει πειστεί από την αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας των μέτρων εξοικονόμησης ύψους 3,5 δις ευρώ που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι επιφυλάξεις της Κομισιόν για το κατά πόσο είναι αξιόπιστα τα μέτρα, αφορούν περικοπές ύψους 2 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «διχασμένη» για το εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε κυρώσεις και στην έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Πρόκειται για μια εκτίμηση μάλλον «τραβηγμένη», αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πριν από μερικές ημέρες η διαφορά Ρώμης – Βρυξελλών ήταν στα 4 με 4,5 δις ευρώ καθώς και ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεση και τη διάθεση της να κάνει βήματα υποχώρησης και συναίνεσης έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία και να αποφευχθούν οι κυρώσεις.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η Corriere della Sera, η οποία υποστηρίζει πως αν και οριακά εντός του χρονοδιαγράμματος δεδομένου ότι αύριο Τετάρτη 19/12 συνεδριάζει το Ecofin, το οποίο και θα αποφασίσει τι θα συμβεί με τις κυρώσεις κατά της Ιταλίας, η ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πείσει την Κομισιόν και να παρουσιάσει μια πρόταση που να βάζει τέλος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Πάντως και η Corriere μεταφέρει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στην Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται ενοχλημένη από την υποψία που φέρει την Ιταλία να θέλει να εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της ΕΕ με το Brexit καθώς και την υπέρβαση του ελλείμματος από τη Γαλλία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των «κίτρινων γιλέκων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Valdis Dombrovskis μετέφερε τις αντιδράσεις των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio να εξοικονομήσουν άλλα 2,5 με 3 δις ευρώ προκειμένου να μην πέσει το έλλειμμα κάτω από το 2,04%.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 17/12 η ιταλική κυβέρνηση έστειλε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019 στην Κομισιόν.
Στον προϋπολογισμό παραμένει αναλλοίωτος ο στόχος για έλλειμμα στο 2,04%, αν και προβλέπονται μέτρα εξοικονόμησης περίπου 3,5 δις ευρώ σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι κυρώσεις από την Κομισιόν.
Εκπρόσωπος της Lega επεσήμανε ότι εντός της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους αριθμούς και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού ενώ από την πλευρά των Βρυξελλών διαμηνύεται ότι ο διάλογος με την ιταλική κυβέρνηση συνεχίζεται και ότι τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης