Περιβάλλον

Κεντρική Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ευρωπαϊκού έργου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Κεντρική Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ευρωπαϊκού έργου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα
Το έργο προωθεί πολιτικές για κινητικότητα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βασικά εργαλεία τα Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που αναπτύσσουν οι Δήμοι
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού έργου REFORM του Προγράμματος Interreg Europe που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
 Το έργο προωθεί πολιτικές για κινητικότητα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με βασικά εργαλεία τα Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που αναπτύσσουν οι Δήμοι.
Στο πλαίσιο του έργου έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις διαβούλευσης για το Σχέδιο Δράσης που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη των ΣΒΑΚ σε μητροπολιτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι τρεις τελευταίες δράσεις του REFORM είχαν ως στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και θεσμικών φορέων για την υποστήριξη του Σχεδίου Δράσης.
Το Σχέδιο θα υλοποιηθεί στη δεύτερη φάση του έργου. Στόχος επίσης είναι το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ όλων ενδιαφερόμενων φορέων και των πολιτών για καίρια ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας.
Σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, υπογράφηκε Δήλωση Πρόθεσης Συνεργασίας μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των οκτώ Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης για το «Παρατηρητήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης».
Το Παρατηρητήριο θα συντονίζει τα ΣΒΑΚ αξιοποιώντας παράλληλα τις πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλέγονται για την υποστήριξη της στρατηγικής της Περιφέρειας για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε υπαίθρια εκδήλωση «Περπατώ και γνωρίζω την πόλη», με σημείο αναφοράς την πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία το κοινό ενημερώθηκε για το έργο REFORM και για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα η οποία προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους όπως είναι το περπάτημα και το ποδήλατο. Οι περαστικοί κάθε ηλικίας συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε έρευνα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το περπάτημα και τη σημασία του στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα με την ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν τρεις πεζές ξεναγήσεις, οι οποίες προαναγγέλθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδρομές με ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία στο κέντρο της πόλης.
Ακολούθησε ανοικτή εκδήλωση για τη βιώσιμη κινητικότητα με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδια για τη Μακεδονία και τη Θράκη Κατερίνα Νοτοπούλου, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το Συγκοινωνιολόγο και πρώην Πρόεδρο του ΣΑΣΘ Παναγιώτη Παπαϊωάννου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης