Μπορεί η Ευρώπη να φθάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050; - Τι απαντά μελέτη Πανεπιστημίου της Φινλανδίας

Μπορεί η Ευρώπη να φθάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050; - Τι απαντά μελέτη Πανεπιστημίου της Φινλανδίας
«Η προστασία του κλίματος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος στο Κατοβίτσε της Πολωνίας
Για πολλούς ανθρώπους η ζωή χωρίς καύσιμα εξακολουθεί να φαίνεται αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον αδιανόητη.
Ωστόσο, με αφορμή τα όσα υποστηρίζονται το τελευταίο διάστημα, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να σταματήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τη χρήση άνθρακα, έτσι ώστε να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η προστασία του κλίματος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Τα μερίδια είναι υψηλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θέλει να είναι ουδέτερη προς το κλίμα μέχρι το 2050.
Αλλά είναι τόσο δυνατός ένας ριζικός μετασχηματισμός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Την απάντηση τη δίνει μια έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας, το Lappeenranta, λέγοντας πως πρέπει να δράσουμε άμεσα.

7657657


Τεχνολογία

Η μετάβαση σε 100% καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια είναι πολύ ρεαλιστική - ακόμη και σήμερα, με τις διαθέσιμες τεχνολογίες.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, τον ήλιο, τη βιομάζα και το νερό δεν είναι πια πυραυλική επιστήμη. Το κλειδί είναι να επιτευχθεί ο σωστός συνδυασμός, ανάλογα με τις διάφορες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την ήπειρο, και με τη χρήση νέων τεχνολογιών αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες και η ηλεκτρική ενέργεια (PtG).
Το PtG χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό και νερό για την παραγωγή υδρογόνου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές και στη βιομηχανία.

65465


Πολύς ήλιος και πολύς άνεμος

«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν περισσότερα για την προστασία του κλίματος από ό, τι προβλέπεται σήμερα», δήλωσε ο Fell.
Πολλοί τομείς που τρέχουν άμεσα σε ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται για να κάνουν χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια - περίπου τέσσερις ή πέντε φορές αυτό που παράγουμε σήμερα - μέχρι τον αιώνα.
Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ηλεκτρισμός καλύπτει πάνω από το 85% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η ηλιακή ενέργεια θα ανερχόταν στο 62%, στον άνεμο 32% και στην υδροηλεκτρική ενέργεια 4%, με τη βιοενέργεια να καλύπτει το 2% και τη γεωθερμία κάτω από το 1%.
Ο κ. Breyers λέει ότι η παραγωγή αυτής της φιλικής προς το κλίμα ενέργειας δεν θα είναι πιο δαπανηρή από το σύστημα με βάση τα ορυκτά καύσιμα που διαθέτουμε σήμερα και οι εκπομπές θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα θα μειωθούν στο μηδέν μέχρι το 2050.
Η μελέτη δεν εξετάζει τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη από το μετασχηματισμό των ενεργειακών συστημάτων μας, αλλά σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για το κλίμα Arias Canete, ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα θα εξοικονομήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (227 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Κίνητρα
Παράλληλα, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία παροχής κινήτρων από τους πολιτικούς για να δώσουν πραγματική ώθηση στις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.
Αυτό σημαίνει την κατάργηση των επιδοτήσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, την εσωτερίκευση του κόστους των περιβαλλοντικών ζημιών μέσω των φόρων για το CO2 και το πυρηνικό καύσιμο και την αποδοτικότητα των επενδύσεων σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό επιτόκιο για την ανανεώσιμη ενέργεια μέσω των τιμολογίων τροφοδότησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης