Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Απόλυτη συμφωνία Conte με Salvini – Di Maio για τον προϋπολογισμό του 2019

Ιταλία: Απόλυτη συμφωνία Conte με Salvini – Di Maio για τον προϋπολογισμό του 2019
Εικόνα σύμπνοιας στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης - Συνεδριάζει την Τετάρτη 19/12 το Ecofin
Σε συμφωνία κατέληξαν χθες το βράδυ και ύστερα από 4 ώρες συνομιλιών ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και συγκεκριμένα για τα επιπλέον ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν έτσι ώστε να υπάρξει μια τελική συμφωνία με την Κομισιόν και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ιταλίας.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αν και ο στόχος του 2,04% για το έλλειμμα του 2019 δεν αλλάζει, αυξάνεται κατά  4 δις ευρώ  η εξοικονόμηση των ποσών που προορίζονταν για τις δύο μεγάλες βασικές προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, αυτές που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών.
Συγκεκριμένα, Salvini και Di Maio συμφώνησαν να εξοικονομηθούν 2 δις ευρώ από κάθε μια από τις δύο αυτές κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που είχαν υποσχεθεί στους Ιταλούς πολίτες.
Σύμφωνα με τη La Stampa, αν και αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 16 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών (9 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και 6,7 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών), πλέον το διαθέσιμο ποσό είναι 11,8 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δις ευρώ προορίζονται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα 7,1 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.
Παρά το «ψαλίδι» αυτό, η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να σημειώσει πως δεν αλλάζει ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ύψος των 780 ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.
Σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έκανε λόγο για απόλυτη συμφωνία Conte με τους Salvini, Di Maio για τον προϋπολογισμό.
Παρών στη συνάντηση και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος ήταν αυτός που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν ύστερα από τη συνάντηση Juncker – Conte στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκε η νέα πρόταση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019.
Μάλιστα, τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν μια εικόνα απόλυτης σύμπνοιας καθώς στο τραπέζι μπήκαν και όλα εκείνα τα μέτρα που είχαν προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ της Lega και του Κινήματος των 5 Αστέρων το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η φορολογία των αυτοκινήτων, για τα οποία και βρέθηκαν, όπως αναφέρεται, «σολομώντειες λύσεις»

Di Maio: Η πιο σημαντική στιγμή από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου – Salvini: Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Για την πιο σημαντική στιγμή από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio αναφερόμενος στη συμφωνία που υπήρξε χθες ενώ από την πλευρά του ο Matteo Salvini υπογράμμισε πως «όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση θα τηρηθούν».
«Αυτός ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει την αρχή της ρήξης με το παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός έχει προβλέψεις για τη μη αύξηση του ΦΠΑ, για την αύξηση των κατώτερων συντάξεων και των συντάξεων αναπηρίας, για λιγότερους φόρους.
Μέσα σε αυτόν υπάρχει οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτήν την αλλαγή πορείας, την οποία οι Ιταλοί μας ζήτησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου» είπε ο Di Maio.
«Είμαι ένας άνθρωπος που τηρεί το λόγο του.
Θα κάνω τα πάντα για να τηρήσω μια προς μια τις δεσμεύσεις που ανέλαβα με το κυβερνητικό συμβόλαιο» τόνισε ο Salvini, ο οποίος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και τα πυρά του προς την ΕΕ: «τις επόμενες ώρες θα δούμε εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να οικοδομήσουν σεβασμό ή αν αντίθετα θα κυριαρχήσει η προκατάληψη απέναντι σε μια απρόβλεπτη κυβέρνηση».

Θέμα ωρών η συμφωνία;

Μετά από αυτές τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όλα δείχνουν πως εντός των επόμενων ωρών, ενδεχομένως σήμερα Δευτέρα 17/12 ή το αργότερο αύριο Τρίτη 18/12 θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών όσον αφορά τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος για το 2019, την ώρα πάντως που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.
Πλέον, είναι στα χέρια της ΕΕ, το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία με την Ιταλία.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 19/12 συνεδριάζει το Ecofin όπου και η Ιταλία θα παρουσιάσει στην ΕΕ την τελική της πρόταση για τον προϋπολογισμό.
Την ίδια ώρα κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη νέα πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα το 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ έναντι 2,4% που ήταν η αρχική πρόθεση της Ρώμης.
Μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης σπεύδουν να τονίσουν ότι ο νέος στόχος ελλείμματος αποτελεί μία πολύ καλή είδηση για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό NPLs στους ισολογισμούς τους, αν και ο ρυθμός μειώσής τους είναι σαφώς πολύ καλύτερος από τον αντίστοιχο που ισχύει για τις ελληνικές.
Η θετική στάση των οίκων αξιολόγησης σαφώς βοηθά την Ιταλία να διατηρήσει εντός περιορισμένης και αρκετά διαχειρίσιμης κλίμακας τις αποδόσεις των ομολόγων της και να μην υπάρξει έτσι περαιτέρω πίεση για το ήδη υπέρογκο χρέος της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης