ΗΠΑ: Σε χαμηλό 13 μηνών ο PMI τον Δεκέμβριο - Αύξηση 0,6% στη βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 13 μηνών ο PMI τον Δεκέμβριο - Αύξηση 0,6% στη βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο
Ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο 2018, έναντι 55,3 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα, λόγω της πτώσης των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης
Στα χαμηλότερα επίπεδων των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI (Purchase Managers Index) για τον μεταποιητικό κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική επιβράδυνση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης της Markit διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο 2018, έναντι 55,3 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα, εξαιτίας κυρίως της πτώσης των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων μεταφράζεται σε αύξηση της δραστηριότητας του εκάστοτε κλάδου, ενώ, αντίθετα, μία τιμή μικρότερη των 50 αντικατοπτρίζει πτώση.
Σε ό,τι αφορά στον PMI για τον κλάδο υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών τον Δεκέμβριο, στις 53,4 μονάδες -από 54,7 τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, με τον σύνθετο PMI να μην έχει ακόμη υπολογιστεί.
«Ορισμένοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές, συνέβαλαν σε πιο επιφυλακτικές δαπάνες», σχολίασε η IHS Markit.

Αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τριών τελευταίων μηνών κατέγραψε τον Νοέμβριο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/12/2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, δείχνοντας μια υποχώρηση της παραγωγής κατά 0,2%, αντί της αύξησης 0,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% για τον Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr