Διεθνή

Παραμένει η απόσταση Ιταλίας – Κομισιόν για το έλλειμμα του 2019

Παραμένει η απόσταση Ιταλίας – Κομισιόν για το έλλειμμα του 2019
Στόχος Ρώμης – Βρυξελλών οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως την Κυριακή 16/12
Παραμένει η απόσταση μεταξύ της Κομισιόν και της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος για το 2019 ύστερα από τη νέα πρόταση που παρουσίασε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται σε 0,25% του στόχου για το έλλειμμα, κάτι που υπολογίζεται σε μια διαφορά περίπου 4,5 δις ευρώ, αν και οι εφημερίδες La Stampa και Corriere della Sera κάνουν λόγο για μια διαφορά της τάξης των 4 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία πρόταση που διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση, κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04%, με τον Juncker να κάνει λόγο για μια σημαντική πρόταση, την οποία η Κομισιόν θα εξετάσει.
Πάντως και μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη Juncker – Conte στις Βρυξέλλες, η νέα ιταλική πρόταση βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμα.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, στόχος της Ρώμης και των Βρυξελλών είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Κυριακή 16/12, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο θα πρέπει να θεωρείται, αν λάβει κανείς υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και άλλες υποχωρήσεις και περικοπές από την ιταλική κυβέρνηση έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος των κυρώσεων.
Πάντως, και όπως μεταδίδει η La Repubblica ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές τουλάχιστον όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς φέρεται να έχει προχωρήσει ήδη σε περικοπές ύψους 2,5 δις ευρώ από τα συνολικά 7 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά.

Di Maio: Στόχος η αποφυγή των κυρώσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων στους Ιταλούς

Την θέση ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι «χαρούμενη» που είναι σε θέση να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα της για το 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ο Di Maio υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να αποφύγει τις κυρώσεις από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και αφετέρου να μην «προδώσει» τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Ιταλούς ψηφοφόρους.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019, ο Di Maio είπε ότι «ο μόνος λόγος για να μειωθεί ο στόχος του 1,5% θα ήταν να συνδυαστεί με την επιβράδυνση που καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο του έτους, που προκλήθηκε κυρίως από την κάμψη των εξαγωγών».

Conte: Προς το συμφέρον της Ευρώπης η αναθεωρημένη πρόταση

Προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Conte δήλωσε ότι η αναθεωρημένη πρόταση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.
«Είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση που υποβάλαμε στην Κομισιόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Conte, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στους Ιταλούς.
Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων», τόνισε.
Πάντως, αν και έγινε το πρώτο αυτό βήμα, απομένουν ακόμα αρκετά σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Όπως υποστηρίζεται η Κομισιόν έλαβε την πρόταση Conte λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Juncker και ως συνέπεια τώρα απαιτείται η περαιτέρω εξειδίκευση και ανάλυση της από το τεχνικό επιτελείο της Κομισιόν.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, επεσήμανε ότι Ιταλία και Κομισιόν έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες όσον αφορά το έλλειμμα αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04% είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα υπάρχει απόσταση.
«Πρέπει να γίνουν βήματα ίσως και από τις δύο πλευρές» επεσήμανε συστήνοντας ουσιαστικά στην ιταλική κυβέρνηση περαιτέρω μείωση του στόχου.
Παράλληλα ο Moscovici μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, τόνισε ότι «είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Η Κομισιόν δεν επιθυμεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία, όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης