Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Με ευρωπρόστιμο 90 εκατ. ευρώ απειλείται η βουλγαρική ΒΕΗ - Εμποδίζει την πρόσβαση τρίτων στο δίκτυο αερίου

Με ευρωπρόστιμο 90 εκατ. ευρώ απειλείται η βουλγαρική ΒΕΗ - Εμποδίζει την πρόσβαση τρίτων στο δίκτυο αερίου

Την καταγγελία έκανε το 2010 στην Κομισιόν η ιδιωτική εταιρία αερίου Overgas

Πρόστιμο στη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding για παρεμπόδιση της πρόσβασης τρίτων σε βασικές υποδομές αερίου εξετάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα εντός του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
To πρόστιμο μπορεί να κυμαίνεται από 70 ως 90 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση έφθασε στην Κομισιόν μετά από καταγγελία της ιδιωτικής εταιρίας αερίου Overgas, η οποία έχει μία μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με την Buglartransgas, που ξεκίνησε το 2010 όταν η Bulgartransgas μπλόκαρε την πρόσβαση της Overgas στο δίκτυο αερίου.
Στη συνέχεια η Overgas κατέθεσε καταγγελία στην Κομισιόν, η οποία από το 2011 έκανε εκτεταμένη έρευνα αλλά και επιτόπιες εφόδους σε διάφορες βουλγαρικές εταιρίες αερίου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης έρευνας για ενδεχόμενη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών αντιτραστ ως μέρος της έρευνάς της για τη Gazprom.
To δίκτυο αερίου της Βουλγαρίας ανήκει στην Bulgartransgaz, η οποία αποτελεί μέρος της Βulgarian Energy Holding (BEH) που με τη σειρά της έχει συγκεντρώσει ένα χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον βουλγαρικό κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΒΕΗ ιδρύθηκε το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Sergei Stanishev, με σκοπό την σταυροειδή επιδότηση κρατικών εταιριών που είχαν ζημιές, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Euractiv.

Διατήρηση μονοπωλίων παρά τις ευρωπαϊκές επιταγές

H πολυπλοκότητα και οι περιπλοκές του εμπορίου ενέργειας της Βουλγαρίας βοήθησαν τη χώρα να διατηρήσει ζωντανά τα μονοπώλιά της στην ενέργεια και να αντισταθεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες απελευθέρωσης της αγοράς.
Τον Νοέμβριο του 2017 η βουλγαρική Βουλή αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αερίου από την ΒΕΗ και τις θυγατρικές της, τη Bulgargaz και τη  Bulgartransgaz.
Εκείνη η απόφαση της Βουλής, της 24ης Νοεμβρίου 2017, ελήφθη σε μυστική συνεδρίαση, όπως τουλάχιστον ανέφεραν βουλγαρικά μέσα της εποχής και μάλιστα όλοι, και οι 176 βουλευτές που ήταν παρόντες είχαν ψηφίσει υπέρ της απόρριψης των θέσεων της Επιτροπής, αίτημα το οποίο είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Zhelu Boychev και Τasko Ermenkov.
Με την ίδια απόφαση η Βουλή εξουσιοδότησε την υπουργό Ενέργειας Τεμενούσκα Πάτκοβανα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και των κρατικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων δράσεων κατά της Επιτροπής.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης