Επικαιρότητα

State Department: Πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα - Πολύ σημαντικός ο στρατηγικός διάλογος

State Department: Πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα - Πολύ σημαντικός ο στρατηγικός διάλογος
Oι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Ως μια «ιδιαίτερα σημαντική στιγμή» για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον εναρκτήριο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον συγκεκριμένο διάλογο με την Ελλάδα.
«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτός (ο διάλογος) με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός... Και πραγματικά, δεν συνηθίζεται ο υπουργός Εξωτερικών να συναντάται με κάποιον που εκτελεί χρέη υπουργού. Έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το ελληνικό έθνος. Και έχει έρθει η ώρα γι' αυτόν (τον διάλογο) και είναι σημαντικό να τον φέρουμε σε πέρας».
Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος στρατηγικός διάλογος δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, στηρίζεται σε μια σειρά από συνέργειες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική πλευρά.
Αναφορικά με το πως η Τουρκία θα εκλάβει τη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματός» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.
«Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ... Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το "Plan A". Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία».

Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Υποστηρίζοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στον «αρμόζοντα» περιφερειακό της ρόλο και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
«Αν κανείς είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει πίσω στον αρμόζοντα ρόλο της (Resume its Proper Role), αυτή άρθηκε όταν πρώτον η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε».
Επιπλέον, o Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί ένα δείγμα της ελληνικής ηγεσίας, ενώ αναφέρθηκε και με θετικά σχόλια στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας
Αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της ενέργειας.
«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων...Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό».
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίστηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική θέση της Ελλάδας και εκφράστηκε η ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οικονομική συνεργασία και αμερικανικές επενδύσεις

Σχετικά με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τους. Διαβεβαίωσε, όμως, πως η στήριξη της Ουάσινγκτον θα αφορά την ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι η ελληνική κυβερνήτη να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κάποιες αρχικές συζητήσεις στην ΔΕΘ και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές. Μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση των επενδύσεων».

Συνάντηση Πομπέο-Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον: Η ατζέντα του στρατηγικού διαλόγου

Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 10 πμ (τοπική ώρα) στην Ουάσινγκτον και θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες:

* Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία
* Άμυνα και Ασφάλεια
* Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας
* Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία
* Ενεργειακή Συνεργασία
* Επαφές των Πολιτών

Στις 4 το απόγευμα θα υπάρξει διμερή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Το πρωί της Πέμπτης, ο Έλληνας υπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον. Την Παρασκευή, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».

Η ολοκλήρωση του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα καταγράφει λεπτομερέστερα όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν. Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αναμένεται ότι θα επικεντρώνεται στο μέλλον και θα μιλάει για τους τομείς και τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν.

«Νομίζω ότι αυτό που αναζητούμε είναι περιοχές συνεργασίας όπου βλέπουμε αμοιβαίο όφελος...Το κάνουμε μαζί γιατί μας ωφελεί και τους δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης