Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές στη δεύτερη δημοπρασία προσωρινών ΑΔΙ – Στις 35 με 39 χιλιάδες ευρώ η MW

Σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές στη δεύτερη δημοπρασία προσωρινών ΑΔΙ – Στις 35 με 39 χιλιάδες ευρώ η MW

Η συνολική ισχύς που δημοπρατήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ άγγιξε τα 4.500 MW

Μεταξύ 35.000 και 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως κινήθηκαν οι τιμές των «προσωρινών ΑΔΙ» κατά τη χθεσινή (12/12), δεύτερη δημοπρασία για το μηχανισμό ευελιξίας.
Πρόκειται για τιμή υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία της 28ης Σεπτεμβρίου, στην οποία οι τιμές είχαν κινηθεί  μεταξύ 25.000 ευρώ/MW και 39.000 ευρώ/MW.
Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και διενεργεί την εν λόγω δημοπρασία, στη χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν 31 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και ιδιωτών καθώς και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μονάδες της ΔΕΗ εξασφάλισαν τιμές μεταξύ 35.000 και 37.000 ευρώ, ενώ οι ιδιωτικές μονάδες κινήθηκαν στα άνω όρια τιμών.
Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω μειοδοτική δημοπρασία έχει πλαφόν τα 39.000 ευρώ, ενώ η συνολική ισχύς που δημοπρατείται από τον ΑΔΜΗΕ είναι 4.500 MW, τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα για το σύστημα κατά την περίοδο από 1/1/2019 ως το τέλος Μαρτίου 2019.
Ο μηχανισμός ευελιξίας είναι το σύστημα αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη χονδρική αγορά που υιοθετήθηκε σε αντικατάσταση των παλαιών ΑΔΙ, τα οποία είχαν λήξει τον Απρίλιο του 2017.
Πρόκειται για ένα προσωρινό μηχανισμό, που  θα αντικατασταθεί από τον υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, καθώς ο μόνιμος μηχανισμός είναι τεχνολογικά ουδέτερος.
Την επόμενη εβδομάδα, ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργήσει και τις δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα, οι οποίες απευθύνονται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η πρώτη δημοπρασία της κατηγορίας αυτής (ΥΔΦ1) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και η δεύτερη (ΥΔΦ2), την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης