Διεθνή

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της May - Απόψε η ψηφοφορία για την καθαίρεσή της

tags :
Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της May - Απόψε η ψηφοφορία για την καθαίρεσή της
Οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι η Μέι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια αποπομπής της, αλλά το κύρος της έχει τρωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και δεν αποκλείεται να αποφασίσει να παραιτηθεί, αν οι εις βάρος της ψήφοι είναι πολλές, έστω κι αν δεν επαρκούν για την καθαίρεσή της
Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής θα βρεθεί απόψε η Τερέζα Μέι στη Βουλή, καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 48 επιστολές που ζητούν την απομάκρυνσή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως «επιτροπή 1922» του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.
«Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρίνισε ο Μπρέιντι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών του κόμματός της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των ανταρτών και εφόσον επιβιώσει δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εις βάρος της για τους επόμενους 12 μήνες.
Οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές ήλπιζαν να την ανατρέψουν εδώ και μερικές εβδομάδες, οταν παρουσίασε την συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, αλλά η διαδικασία τότε κόλλησε καθώς δεν είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες επιστολές. Αλλά η απόφασή της να αναβάλει την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα, καθώς και η αποτυχημένη περιοδεία της ανά την Ευρώπη προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε από τη συμφωνία, φαίνεται ότι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των τελευταίων εξελίξεων, που βυθίζουν στο χάος τη διαδικασία του Brexit.
Υπουργοί έσπευσαν στο πλευρό της Μέι, με τον Τζέρεμι Χαντ, τον Σατζίντ Τζαβίντ, την Άμπερ Ραντ και τον Μπράντον Λιούις να ξεκαθαρίζουν ότι θα την υποστηρίξουν.
Αλλά καθώς το κόμμα βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί βουλευτές, όπως ο βετεράνος σερ Μπέρναρντ Τζένκιν κατέστησαν σαφές ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της πρωθυπουργού, ενώ ο πρωτεργάτης της ανταρσίας, Τζέικομπ Ρις Μογκ είπε ότι το σχέδιο της Μέι για το Brexit «θα ρίξει την κυβέρνηση αν προχωρήσει» και το κόμμα «δεν θα το ανεχθεί αυτό». «Οι Συντηρητικοί βουλευτές πρέπει τώρα να απαντήσουν αν θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές υπό την ηγεσία της κυρίας Μέι. Πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας», τόνισε.
Οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού έχουν κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι η Μέι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια αποπομπής της, αλλά το κύρος της έχει τρωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και δεν αποκλείεται να αποφασίσει να παραιτηθεί, αν οι εις βάρος της ψήφοι είναι πολλές, έστω κι αν δεν επαρκούν για την καθαίρεσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης