Επικαιρότητα

Επιμένει ο Zaev: Είμαι Μακεδόνας και μιλάω «μακεδονικά» - Είναι δικαίωμά μου που όλοι πρέπει να σέβονται

tags :
Επιμένει ο Zaev: Είμαι Μακεδόνας και μιλάω «μακεδονικά» - Είναι δικαίωμά μου που όλοι πρέπει να σέβονται

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει να κινείται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, επιμένοντας πως είναι «Μακεδόνας» αλλά στα περί «μακεδονικής γλώσσας».
Όπως μεταδίδει το b92.net, ο Zaev υποστήριξε ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, που είναι ευρωπαϊκή αξία και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν.
«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες» τόνισε και πρόσθεσε «συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Zaev υποστηρίζει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Βουλγαρίας, Karakacanov, Zahariev και ο πρωθυπουργός Borisov είναι φίλοι του μακεδονικού λαού και πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα του να συνάπτει συμφωνία με τον την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η «Μακεδονία» θα έχει ένα νέο όνομα και θα αποκαλείται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι οι Βούλγαροι έχουν χαρακτηρίσει πρόκληση την επίκληση Zaev για «μακεδονική» γλώσσα.

Ο ελιγμός του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις του Zaev υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι εάν η πΓΔΜ δεν τηρήσει τη Συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα την αποσύρει.
«Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η πΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητουνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί πνεύμα και γράμμα συμφωνίας Πρεσπών.
Αν δεν γίνει, έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό» τόνισε.
Παράλληλα επεσήμανε «η θέση μας είναι σαφής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει έθνος και εθνότητα.
Στην ιθαγένεια διορθώνει κάτι που συμβαίνει σήμερα στα διαβατήρια.
Έρχονται σήμερα να μας επισκεφθούν και στα διαβατήρια γράφει Μακεδόνες» ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε «τι θα συνέβαινε αν κάναμε όσα λέγατε; Αυτά τα διαβατήρια θα λέγανε Μακεδόνες».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης