Επικαιρότητα

Μπαράζ επαφών της May με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το Brexit

tags :
Μπαράζ επαφών της May με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το Brexit
Τις επόμενες κινήσεις της μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο αναζητά η May
Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα έχει σήμερα Τρίτη 11/12 η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May σε μια προσπάθεια να καθορίσει τα επόμενα βήματα της όσον αφορά το Brexit και τη συμφωνία με την ΕΕ ύστερα από την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, η May συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, μεταβαίνει στο Βερολίνο για συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και με τον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk.
Η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία Μ. Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit ακυρώθηκε γιατί όπως είπε η May μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, «αν γινόταν θα είχε απορριφθεί».
«Άκουσα πολύ καλά όλες τις απόψεις που εξέφρασαν οι βουλευτές.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλοί ανησυχούν για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας (σ.σ.: το περίφημο backstop).
Οφείλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα όχι με ρητορείες αλλά με πραγματικές προτάσεις» υποστήριξε η May, η οποία τόνισε ότι για να υπάρξει οριστική λύση και να προχωρήσει το Brexit θα πρέπει να γίνουν «αμοιβαίες υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές», ενώ απέκλεισε, για μία ακόμη φορά, το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.
Επανέλαβε ότι η συμφωνία που έχει κλείσει με την ΕΕ είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει υπάρξει μεταξύ Βρετανίας και Ένωσης και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της την ολοκλήρωσή της.
Πάντως, κύριο μέλημα της May στις διαδοχικές επαφές που θα έχει σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 -14 Δεκεμβρίου είναι να πείσει τους συνομιλητές της για την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit που θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της από το βρετανικό κοινοβούλιο και θα αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως είναι για παράδειγμα ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος της May τόνισε ότι η ημερομηνία για μια νέα ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή θα εξαρτηθεί από το πότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από την ΕΕ για να ικανοποιήσει τους βουλευτές.
Πάντως, η ΕΕ από την πλευρά της διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit, και το θέμα πλέον παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους.
Την ίδια στιγμή, στη Μ. Βρετανία πυκνώνουν οι φωνές ακόμα και από το εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που ζητούν την απομάκρυνση της May από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
«Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σήμερα για τους βουλευτές των Συντηρητικών είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο και φοβάμαι ότι θα πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία της ψήφου μη εμπιστοσύνης στην ηγεσία της» είπε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Steve Baker.
«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της, τότε νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πολιτική, είναι να αλλάξουμε τον πρωθυπουργό.
Πιστεύω πως είναι καθήκον της να το πράξει» τόνισε ο Βρετανός βουλευτής.

«Η συμφωνία για το Brexit δεν αλλάζει»

Από την πλευρά του, πάντως, ο Juncker επιμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει η συμφωνία για το Brexit και επαναλαμβάνει ότι «η μόνη εφικτή συμφωνία για το Brexit είναι αυτή που έχει ήδη επιτευχθεί».
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι το Brexit θα είναι ο νέος «καλεσμένος» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (13/12/2018).
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση.
Υπάρχουν όμως περιθώρια -εάν αξιοποιηθούν έξυπνα- για διευκρινήσεις.
Το εκ νέου άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν θα πραγματοποιηθεί» φέρεται να διεμήνυσε ο ίδιος.
«Θα συναντηθώ με την Theresa May σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Παραμένω πεπεισμένος ότι η συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μόνη εφικτή.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά μπορούν να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις» σχολίασε στο twitter.


Νέο δημοψήφισμα ζητά ο Corbyn - Η May πρέπει να αφήσει να κυβερνήσουν εκείνοι που μπορούν

Έκκληση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, απηύθυνε χθες ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, μετά την απόφαση της May να αναβάλει την ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη.
Όπως τόνισε ο Corbyn, αν η May δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.
«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Δεν έχει κανένα νόημα να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων», σχολίασε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο Corbyn, σε συνέντευξη του πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή «Remain» (την παραμονή δηλ. στην ΕΕ).
Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση μομφής κατά της May, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Brexit «γελοία» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να δουλέψει. Όλοι το ξέρουν αυτό»

Sturgeon (Πρωθυπουργός Σκωτίας): Θα στηρίξουμε πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης May

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Nicola Sturgeon κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε η Stungeon.
«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη» υποστήριξε η πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Theresa May στο εθνικό κοινοβούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης