Τελευταία Νέα

Μεγάλη «βουτιά» στη δημοπρασία για τα αιολικά έργα: Στα 55€/MWh έκλεισε ο διαγωνισμός

Μεγάλη «βουτιά» στη δημοπρασία για τα αιολικά έργα: Στα 55€/MWh έκλεισε ο διαγωνισμός
Η  τιμή εκκίνησης στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν 79,77 €/MWh, το παραπάνω ποσό σημαίνει μείωση κατά 24,77 ευρώ από την «αφετηρία» των προσφορών
Έντονος ανταγωνισμός σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη δημοπρασία των αιολικών, με συνέπεια η μικρότερη κατακυρωθείσα προσφορά να διαμορφωθεί στα 55€/MWh.
Με δεδομένο ότι η τιμή εκκίνησης στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν 79,77 €/MWh, το παραπάνω ποσό σημαίνει μείωση κατά 24,77 ευρώ από την «αφετηρία» των προσφορών.
Υπενθυμίζεται πως στη δημοπρασία του Ιουλίου στην κατηγορία των αιολικών οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 69,53 €/MWh.
Στην κατηγορία των αιολικών έργων, φέρονται να προκρίθηκαν μονάδες της Volterra, της ΤΕΡΝΑ και της ΡΟΚΑΣ.

Κοντά στα 63 €/MWh έκλεισε πριν από λίγες ώρες και ο διαγωνισμός για τα "μεγάλα" φωτοβολταϊκά έργα. Επομένως, η χαμηλότερη προσφορά που προκρίθηκε, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τη δημοπρασία των "μικρών" φωτοβολταϊκών.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σημαντικό ποσοστό μονάδων κατακύρωσε τιμή αναφοράς κοντά στην τιμή εκκίνησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή κοντά στα 71,91 €/MWh.
Υπενθυμίζεται πως στους διαγωνισμούς του Ιουλίου, τα έργα που προκρίθηκαν "κλείδωσαν" τιμές από 62,97 έως 71 €/MWh, ενώ η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 63,81 €/MWh.
Στην κατηγορία των "μεγάλων" φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με πληροφορίες έργα κατακύρωσαν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ και η η Spes Solaris.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Αρκετά χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης, η οποία ως γνωστό είχε ορισθεί στα 81,71 ευρώ/MWh, κινήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές αναφοράς που κατακύρωσαν έργα στην κατηγορία των "μικρών" φωτοβολταϊκών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μικρότερες προσφορές που προκρίθηκαν κινήθηκαν ελαφρώς πάνω από τα 63 €/MWh.

Δεκαήμερο δημοπρασιών ξεκινάει από σήμερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αρχής γενομένης από τον δεύτερο διαγωνισμό για την εξασφάλιση εγγυημένης τιμής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ακολουθεί την Τετάρτη 12/12 η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ το διήμερο 18 και 19/12 θα πραγματοποιηθούν οι δύο δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου.
Ο δεύτερος διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ που διενεργείται με τη μορφή της δημοπρασίας από τη ΡΑΕ έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον και βεβαίως έχει υπερκαλυφθεί η προσφερόμενη ισχύς όπως άλλωστε προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν και στις τρεις κατηγορίες (μικρά φωτοβολταϊκά, μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά) 221 έργα συνολικής ισχύος 535,16 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 309,36MW.
Αναλυτικότερα στην πρώτη κατηγορία για φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW συμμετέχουν 180 έργα ισχύος 102,19 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 61,95 MW.
Στη δεύτερη κατηγορία για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερα του 1 MW και μικρότερα των 20 MW συμμετέχουν 27 έργα ισχύος 151,32 MW που διεκδικούν 86,47 MW.
Στην τρίτη κατηγορία για αιολικά μεγαλύτερα των 3 MW και μικρότερα των 50 MW συμμετέχουν 14 έργα ισχύος 281,65 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 160,94 MW.

Συμμετοχή μεγάλων ομίλων

Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά και η πρώτη που αφορά φωτοβολταϊκά μικρότερα του 1 MW θα διεξαχθεί μεταξύ 10 - 10:30 το πρωί.
Η δεύτερη που αφορά φωτοβολταικά μεγαλύτερα του 1MW και μέχρι 20 MW θα διεξαχθεί μεταξύ 12-12:30 το μεσημέρι και η Τρίτη που αφορά αιολικές εγκαταστάσεις από 3 έως 50 MW θα γίνει μεταξύ 2 - 2:30 το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε αρχές Ιουλίου συμμετείχαν εταιρίες όπως η Prime Energy που ανήκει στον ναυτιλιακό όμιλο επιχειρήσεων Prime Marine, η Βιοκαρπέτ, η Creta Farms, η ΕΥΔΑΠ, η Μυτιληναίος μέσω της METKA EGN, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ρόκας κλπ.
Επίσης στον σημερινό διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τα ΕΛΠΕ και πιθανώς ξένες εταιρίες όπως η Iberdrola, οι γερμανικές Juwi και ΑΒΟ, η πορτογαλική EDP Renovaeis κλπ.

Δημοπρασία 4.500 MW ευέλικτης ισχύος

Σε ότι αφορά τη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου από τον ΑΔΜΗΕ με πλαφόν τα 39.000 ευρώ/MW.
Η ευέλικτη ισχύς, ύψους 4.500 MW που θα δημοπρατηθεί αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2019 ως και 31/3/2019.
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι μονάδες  φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, καθώς και  οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους,  που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι εν λόγω δημοπρασίες, που διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, είναι το προσωρινό μέτρο, που εφαρμόζεται στη θέση των παλαιών ΑΔΙ, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2017.
Στη νέα μορφή  της αγοράς θα αντικατασταθούν από τον, υπό διαβούλευση, με την Κομισιόν Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, καθώς στο νέο σύστημα θα μπορούν να αποζημιώνονται ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
Τέλος σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου, στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για δύο δημοπρασίες, εκ των οποίων η πρώτη (ΥΔΦ1) θα διεξαχθεί την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου και δεύτερη (ΥΔΦ 2) την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης