Τελευταία Νέα

Την 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020 στοχεύει η Κένυα

Την 100% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020 στοχεύει η Κένυα
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι δύο καθαρές πηγές ενέργειας με την μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη
Σχέδια για στροφή της Κένυας 100% στην πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας καθώς κλιμακώνει τις ανανεώσιμες επενδύσεις.
Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta έχει ως στόχο να συμβάλει στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της Κένυας, δημιουργώντας παράλληλα τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.
Η κίνηση έρχεται καθώς η χώρα προσπαθεί να τριπλασιάσει τον αριθμό των ατόμων που συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο για να φθάσει το 60% του πληθυσμού.

Ένα πράσινο μέλλον
Η μετάβαση σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την πρόσβαση του πληθυσμού στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κένυα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη γεωθερμική παραγωγή ενέργειας, η οποία παρέχει χαμηλού κόστους και χαμηλής εκπομπής ενέργεια.
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewables 2018), το έθνος κατατάσσεται στην 9η θέση στον κόσμο για την παραγωγή γεωθερμικής ισχύος (700 megawatts).
Η μεγαλύτερη μονάδα αιολικής ενέργειας της Αφρικής αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη λίμνη Turkana στην κοιλάδα Rift της Κένυας, με ξεχωριστές επενδύσεις για την ανάπτυξη άλλων αιολικών σταθμών.
Υπολογίζεται ότι 9 εκατομμύρια νοικοκυριά της Κένυας έχουν πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές εκτός δικτύου και ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί.
Μιλώντας στο πρόσφατο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Kenyatta κάλεσε την Ευρώπη και άλλες βιομηχανικές οικονομίες να αναγνωρίσουν και να υποστηρίξουν την επένδυση του έθνους του στην πράσινη ενέργεια.

Αέρας αλλαγής

Καθώς το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέφτει, περισσότερα έθνη δεσμεύονται στην παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα. Η βελτιωμένη υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγει το δρόμο για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη στον τομέα.

999

Τέλος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι δύο καθαρές πηγές ενέργειας με την μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Κίνα οδηγεί τον κόσμο στον τομέα της ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας και αναμένεται να κρατήσει σχεδόν το 40% της εγκατεστημένης ηλιακής δυναμικότητας παγκοσμίως μέχρι το 2023. Ακολουθούν οι ΗΠΑ ενώ η τρίτη θέση στην Ινδία αναμένεται να αυξήσει την ηλιακή της χωρητικότητα τετραπλάσια στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια έφθασαν τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Η Ισπανία δεσμεύτηκε να αλλάξει τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές έως το 2050, με περαιτέρω στόχο την πλήρη αποκέντρωση της οικονομίας της αμέσως μετά.
Κατά την προσεχή δεκαετία, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παράγει επιπλέον 3.000 μεγαβάτ αιολικής και ηλιακής ισχύος κάθε χρόνο.
Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των ισπανικών ανθρακωρυχείων, την ανακατάληψη των εργαζομένων για θέσεις εργασίας σε καθαρή ενέργεια και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης