Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επαφές με συνδικάτα και εργοδότες προχωρά ο Μακρόν - Ανησυχία για την γαλλική οικονομία

Σε επαφές με συνδικάτα και εργοδότες προχωρά ο Μακρόν - Ανησυχία για την γαλλική οικονομία
Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο
Συνάντηση με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων καθώς και με τοπικούς αξιωματούχους θα έχει τη Δευτέρα (10/12) ο Emmanuel Macron, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Η συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα περίπου στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ακολουθεί ένα τέταρτο Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών ανάμεσα στα κίτρινα γιλέκα και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο Παρίσι αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, τοπικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τις φωνές και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους φέρει σε δράση», ανέφεραν πηγές της γαλλικής προεδρίας στο Reuters.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Jean Yve Le Drian, που κατέχει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάλεσε σήμερα για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Γάλλους.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο», δήλωσε στο RTL.
Ο Le Drian είπε ακόμη πως ανησυχεί για τη γαλλική δημοκρατία και τους θεσμούς.
«Όταν ακούω ορισμένες δηλώσεις, ανησυχώ (...) ξέρω πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις εκκλήσεις για «εξέγερση».
«Ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας, η ζωή μας μαζί», προειδοποίησε.
Οι βιαιότητες που συνδέθηκαν με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» είναι μια «καταστροφή» για την οικονομία, δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Bruno Lermer, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κρίση του έθνους».
«Είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε καταστήματα του Παρισιού την επομένη νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την τέταρτη ημέρα κινητοποίησης, κάνοντας λόγο για «μια κοινωνική κρίση», «μια δημοκρατική κρίση» και «μια κρίση του έθνους».
 
Αναζητώντας τη χαμένη «εθνική ενότητα»

Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την εθνική ενότητα, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe, ανακοινώνοντας  ότι ο πρόεδρος της χώρας Emmanuel Macron  θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο διάλογος ξεκίνησε» και «πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει.
Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
O Phlippe εξέφρασε τον «θαυμασμό τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, που σήμερα τήρησαν τον νόμο απέναντι στους ταραξίες, σε πρόσωπα που δεν ήρθαν για να πουν τη γνώμη τους, αλλά συχνά για να χτυπηθούν, να προκαλέσουν, να λεηλατήσουν κάποιες φορές».
«Η επαγρύπνηση και η κινητοποίηση θα παραμείνουν σε ισχύ, καθώς στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της επαρχίας ταραξίες συνεχίζουν το έργο τους και πρέπει, επομένως, να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε.
Για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης διατύπωσε «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης σε όλους όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας απηύθυναν έκκληση για ηρεμία».
 
Τα κίτρινα γιλέκα ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο

Τα κίτρινα γιλέκα ετοιμάζονται να επαναλάβουν το επόμενο Σάββατο 16/12 τις κινητοποιήσεις τους, ενώ με 1.723 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση και δεκάδες τραυματίες έληξαν οι χθεσινές (8/12) διαδηλώσεις, που μετέτρεψαν το Παρίσι σε πεδίο μάχης.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης