Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δανία: Η αιολική ενέργεια «κέρδισε» την ηλιακή στη δημοπρασία για την πράσινη ενέργεια

Δανία: Η αιολική ενέργεια «κέρδισε» την ηλιακή στη δημοπρασία για την πράσινη ενέργεια

Οι επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στα έργα που ανατέθηκαν στη δημοπρασία ήταν έξι φορές χαμηλότερες από το προηγούμενο καθεστώς στήριξης, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας της χώρας

H αιολική ενέργεια προέκυψε ως η πιο ανταγωνιστική πηγή ενέργειας στη δημοπρασία της Δανίας, όπου μαζί με την ηλιακή ανταγωνίζονται σε ισότιμη βάση για τις κρατικές επιδοτήσεις που αφορούν την παράδοση ενέργειας στη χαμηλότερη τιμή.
Οι επιδοτήσεις που έχουν στηρίξει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας "παγώνουν", καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιλέγουν πιο ανταγωνιστικές προσφορές για συμβάσεις, ευνοώντας τους κατασκευαστές έργων που υποβάλλουν τις χαμηλότερες προσφορές.
Η Δανία, η οποία ελπίζει να τερματίσει συνολικά τις "πράσινες" επιδοτήσεις πριν από το 2030, ενέκρινε νέους κανόνες βάσει των οποίων τα αιολικά και ηλιακά έργα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις σε δημοπρασίες επιδοτήσεων κατά τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να μειώσουν περαιτέρω την κρατική στήριξη.
Οι επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν στα έργα που ανατέθηκαν στη δημοπρασία ήταν έξι φορές χαμηλότερες από το προηγούμενο καθεστώς στήριξης, σύμφωνα με το υπουργείο ενέργειας της χώρας.
"Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, το οποίο υπογραμμίζει πόσο γρήγορα συμβαίνει η τεχνολογική ανάπτυξη και πόσο βοηθάει όταν οι επιδοτήσεις τίθενται στον ανταγωνισμό", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Lars Chr. Lilleholt.
Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των έργων που κατέβαλαν τις χαμηλότερες προσφορές για κρατικές ενισχύσεις κέρδισαν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι μέσες επιχορηγήσεις για τα έργα αιολικής ενέργειας κινήθηκαν χαμηλότερα από τα ηλιακά έργα.
Οι νικητές ήταν τρία έργα αιολικής ενέργειας χωρητικότητας 165 megawatts (MW) και τρία ηλιακά συνολικής ισχύος 104 MW. Όταν κατασκευαστούν, θα καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για 160.000 νοικοκυριά στη Δανία, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 17 έργα χωρητικότητας 540 MW.
Οι εμπειρίες των πλειστηριασμών του τρέχοντος και του επόμενου έτους θα χρησιμοποιηθούν για τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου καθεστώτος επιδοτήσεων επιπλέον 4,2 δισεκατομμυρίων  δολ.  (640 εκατομμύρια δολάρια)  που προορίζονται για την περίοδο 2020-2024.
Η Δανία είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών, Vestas και του μεγαλύτερου παραγωγού αιολικών πάρκων Orsted.
Η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης εφαρμόσει τις λεγόμενες τεχνολογικά ουδέτερες προσφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης