Ενέργεια

H Κομισιόν ζητά από την γερμανική TenneT να αυξήσει την πρόσβαση στη σκανδιναβική ενέργεια

H Κομισιόν ζητά από την γερμανική TenneT να αυξήσει την πρόσβαση στη σκανδιναβική ενέργεια
Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η φθηνότερη σκανδιναβική ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να επιτρέπεται να διοχετεύεται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τον διαχειριστή δικτύου της Γερμανίας TenneT να αυξήσει τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Δανίας και Γερμανίας σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Παρασκευή 7/12/2018, καθώς οι σκανδιναβοί παραγωγοί παραπονέθηκαν για περιορισμένη πρόσβαση.
Οι παραγωγοί στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία διαμαρτύρονταν για περιορισμένη πρόσβαση στη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Δυτικής Δανίας και Βόρειας Γερμανίας.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ διερευνούν από τον Μάρτιο αν τα όρια που έχει θέσει ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου TenneT σχετικά με τη διασυνοριακή ηλεκτρική ενέργεια με τη Δανία παραβιάζουν τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η φθηνότερη σκανδιναβική ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να επιτρέπεται να διοχετεύεται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
"Αυτό συμβαδίζει πλήρως με τη φιλοδοξία μας να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας πιο ανταγωνιστική και ολοκληρωμένη και να διευκολύνουμε τη μετάβαση της ΕΕ σε καθαρότερες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών", δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Η Επιτροπή ζήτησε από  στην TenneT να  διαθέσει εντός έξι μηνών ελάχιστη ωριαία χωρητικότητα 1.300 μεγαβάτ στη γραμμή διασύνδεση Δυτικής Δανίας / Γερμανίας.
Αυτό αντιστοιχεί  στο 75% της μέγιστης τεχνικής ικανότητας και ισοδυναμεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού.
Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την ακρόαση των απόψεων της TenneT TSO GmbH, θυγατρικής του ομίλου TenneT, η οποία έχει την διασυνοριακή μεταφορά  στη Δανία, σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες των δανικών παραγωγών ενέργειας που επιθυμούν να προμηθεύσουν περισσότερο τη Γερμανία.
Μετά την προγραμματισμένη επέκταση της γραμμής διασύνδεσης το 2020 και το 2022, η TenneT θα πρέπει να αυξήσει διαδοχικά την εγγυημένη ωριαία χωρητικότητα στα 2.625 MW μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, ανέφερε η ΕΕ.
Η TenneT μπορεί να μειώσει τη χωρητικότητα μόνο για περιορισμένο αριθμό εξαιρετικών περιστάσεων.
Οι δεσμεύσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για εννέα χρόνια και για τις παραβάσεις θα μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα.
Η δυτική χερσόνησος Jutland λειτουργεί ως γέφυρα για τη νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια. Η TenneT είναι  επίσης εταίρος σε υποθαλάσσια καλωδιακά έργα που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τη Γερμανία στο μέλλον, συμπληρώνοντας τη δανική διαδρομή.
Οι τιμές των σκανδιναβικών υδροηλεκτρικών διαφέρουν από εκείνες της ηπείρου που προέρχονται ακόμα από ορυκτά καύσιμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης